MOSTARSKI SAJAM GOSPODARSTVA
VIDEO Mostarski sajam: Među 800 izlagača očekuje se 27 mađarskih kompanija
Manager.ba/akta.ba BiH 04 ožujka, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Zemlja partner Mađarska bit će prisutna na tisuću četvornih metara, od ukupno 30.000 četvornih metara izložbenog prostora sajma.

 

Ovogodišnji Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, koji je jedna od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji, održat će se od 31. ožujka do 4. travnja, a zemlja partner je Republika Mađarska, kojoj će ovo biti drugo partnerstvo na mostarskoj gospodarskoj izložbi.

I ove godine sajam će tradicionalno ugostiti zemlje okruženja, šire regije te izlagače iz zemalja Europske unije, a najviše izlagača dolazi iz BiH i Mađarske, najavili su organizatori na konferenciji za novinare.

"Republika Mađarska prisutna je na našem sajmu od samih njegovih početaka. Mogu slobodno kazati da je naš poslovni odnos prerastao u prijateljski", kazala je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Proteklih godina Mostarski sajam značajno je proširio svoj konferencijski program, s naglaskom na B2B razgovore.

"Ove godine planirana je velika međunarodna B2B konferencija, koja će biti održana u organizaciji Tehnološkog parka Intera i gospodarskih komora BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore", istaknula je Bošnjak.

Zemlja partner Mađarska bit će prisutna na tisuću četvornih metara, od ukupno 30.000 četvornih metara izložbenog prostora sajma. Za sada prijavljeno je oko 800 izlagača, a među njima se očekuje 27 mađarskih kompanija, koje će se predstaviti na nacionalnom štandu iz sektora zdravstvene industrije, prehrambene, strojarske i kompjuterske tehnologije i turizma.

Iz Agencije za promociju mađarskog izvoza poručuju kako će na sajmu sudjelovati i mađarska Agencija za agrarni marketing koja će predstaviti kuhinju s mađarskim specijalitetima, a organizirat će i degustaciju mađarskih vina.

"Mađarskoj je ogromna čast što će biti država partner ovogodišnjeg mostarskoga gospodarskog sajma, pogotovo jer ćemo tako biti nasljednici država kao što su Kina, Turska, Hrvatska i Srbija, koje spadaju među najvažnije trgovinske i ekonomske partnere BiH", kazao je veleposlanik Republike Mađarske u BiH Krisztian Posa.

On je podsjetio da su bilateralni odnosi između Mađarske i BiH na svim poljima odlični što, po njegovim riječima, dokazuju i učestali sastanci dviju država, te činjenica da ne postoji ni jedno otvoreno pitanje između dvije države.

Posa je napomenuo da je Mađarska deseti najznačajniji trgovinski partner BiH i da bilateralna robna razmjena iz godine u godinu raste.

"Prema našim službenim statističkim podacima, vrijednost bilateralne robne razmjene između BiH i Mađarske je u 2018. godini iznosila 508 milijuna eura, što predstavlja rast od 6,2 posto u odnosu na 2017. godinu. Tendencija rasta je nastavljena i 2019. godini", dodao je Posa.

U strukturi mađarskog izvoza prevladavaju proizvodi s velikom dodanom vrijednošću kao što su strojevi, električni aparati i vozila, a značajan dio zauzimaju i žitarice te farmaceutski proizvodi.

BiH u Mađarsku prvenstveno izvozi proizvode od aluminija i čelika, aluminijev hidroksid i obuću.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić dodao je kako postoji prostor za dodatno širenje gospodarske suradnje.

"S obzirom na to da između dviju država, Mađarske i BiH, nema otvorenih pitanja niti prijepora, smatram da ima još mogućnosti i prostora za gospodarsku suradnju, i to u autoindustriji, IT sektoru, poljoprivredi i turizmu", naglasio je Šantić.

Povezani članci

1

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce