PROJEKTI
VIDEO Londonska firma smislila pločnik koji proizvodi struju od koraka prolaznika
Manager.ba/Investitor.me Svijet 20 prosinca, 2019
Izvor fotografije:
investitor.me

Sistem Pavegen je ime nove vrste pločnika koji proizvodi električnu energiju od koraka prolaznika. Iza ovog inovativnog proizvoda stoji istoimeni startup iz Londona.

 

Tko bi rekao da će se elektrane budućnosti kriti u našim đonovima? No, po svemu sudeći, znanstvenici su pronašli još jedan razlog zbog kojeg bi trebalo više vremena da provodimo u šetnji, piše portal Gradnja.

Sistem Pavegen je ime nove vrste pločnika koji proizvodi električnu energiju od koraka prolaznika. Iza ovog inovativnog proizvoda stoji istoimeni startup iz Londona.

Izum se sastoji od trokutastih kompozitnih pločica oslonjenih na elektromagnetne generatore. Dok pješaci hodaju po pločicama, oni svojom težinom pritišću generatore i tako stvaraju male količine energije. Nakon što više stotina ljudi tijekom jednog dana prošeta ovim trotoarom tijekom jednog dana, moguće je prikupiti dovoljnu količinu energije da bi se napajala ulična rasvjeta tijekom noći.

U brojkama gledano, svaki korak na Pavegen stazi generira 2 do 4 džula struje, ili do 7 vati električne energije za vrijeme trajanja jednog koraka.

Zanimljivo je da sistem šalje i Bluetooth signale koji se povezuju s pametnim telefonima kako bi pješaci dobili obavještenja o tome koliko su energije generirali tijekom svoje kratke šetnje.

Pavegen sistem već je dobio priličan broj investicija i uključen u je u grandiozni projekt novog održivog aerodroma u Abu Dabiju, gdje će po njemu hodati oko 8.000 posjetitelja dnevno.

Pogledajte video o ovom izumu:

Tagovi:
Povezani članci

1

2