OLIMPIJSKE IGRE I EURO 2024
Veliki sportski događaji odolijevaju krizi - milijarde eura u igri
Manager Svijet 16 siječnja, 2024
Izvor fotografije:
Ilustracija Manager.ba

Ljubitelji sporta ove godine će godine uživati u dva velika sportska događaja – Ljetnim Olimpijskim igrama i Europskom prvenstvu u nogometu. Od polovine lipnja do polovine kolovoza, Francuska i Njemačka bit će sportski centri Europe i svijeta. 

 

Ovakvi sportski događaji organizatore prilično koštaju, ali oni očekuju kako će se ulaganja isplatiti, posebice kada je nogomet u pitanju.


Najveći svjetski sportski događaj - Ljetne olimpijske igre

Francuzi su nakon točno 100 godina ponovo domaćini najboljim sportašima svijeta. Pariz će ukupno treći put biti grad domaćin Olimpijskih igara (nakon 1900. i 1924.).

Od 26. srpnja do 11. kolovoza održat će se natjecanje u 32 sporta – ukupno 329 događaja. Ukupan proračun igara, uključujući troškove izgradnje i renoviranja objekata, iznosi oko osam milijardi eura piše AP. Organizacijski odbor, poznat kao COJO, ima operativni proračun od oko 4,4 milijarde eura.

Tony Estanguet, predsjednik organizacijskog odbora, inzistirao je da 96% proračuna financira privatni sektor, uključujući MOK, partnerske kompanije, kao i Ured za prodaju karata i licenciranje. Polovinom prošle godine izjavio je kako je već prodano 6,8 milijuna ulaznica, i kako su privukli sponzore, njih 22, vrijedne milijardu eura.

"Ovo je bez presedana i očigledno je prvi put kako je sportski događaj u Francuskoj prikupio toliko novca od kompanija i partnerstava“, izjavio je Estonguet.

Ipak, Parižani i nisu posebno sretni. Mnogi od njih u vrijeme Igara neće biti u svom gradu, a dobar dio njih iznajmljivat će svoje stanove po cijeni višoj tri do četiri puta nego inače.

Kako piše France 24, i metro će poskupiti za 100% u vrijeme igara. Pojedinačne karte prodavat će se za četiri eura, u usporedbi sa sadašnjih 2,10 eura, a blokovi s 10 karata za 32 eura, u usporedbi s trenutnih 16,90 eura.

Očekuje se dolazak više od deset milijuna turista, što je jedan od rekorda posjećenosti nekog grada u vrijeme Olimpijskih igara. Dobra prilika za zaradu, što Francuzi već koriste.

 

EURO 2024 očekuje prihode od 2,4 milijarde eura

Prije Olimpijskih igara, od 14. lipnja do 14. srpnja bit će održano Europsko prvenstvo u nogometu, a domaćin je Njemačka. Ukupno će biti odigrana 51 utakmica.

Troškovi natjecanja predviđeni proračunom iznose 645,5 milijuna eura (EURO 2016: 595,2 milijuna eura), a najveći dio odnosi se na izravne troškove organizacije turnira prenosi Biznis.rs.

Proračun je podijeljen u različite projekte poput iznajmljivanja stadiona, volontera, troškova medijske proizvodnje, ceremonije svečanog otvaranja, transporta i osoblja, sudaca, VAR-a…

Očekuje se kako će ukupni prihodi premašiti granicu od 2,4 milijarde eura, i bit će 26% veći nego 2016. godine, kada je EURO održan u Francuskoj. 

 

Manager.ba

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim