POZITIVAN PRIMJER
Uz pomoć dijaspore, Tuzlaci se okreću proizvodnji ljutih paprika
Manager.ba/akta.ba BiH 12 svibnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Poljoprivrednici kojima su dodijeljeni plastenici su istakli da je za njih kao proizvođače posebno važno da im je osiguran otkup proizvoda. 

 

U prostorijama Gradske uprave Tuzla nedavno su potpisani ugovora sa sedam korisnika lokalne inicijative "Poboljšanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje uz potporu dijaspore".

Radi se o sedam poljoprivrednika koji su odabrani kroz javni poziv i kojima će biti dodijeljene sadnice ljute paprike i plastenici za proizvodnju.

Ova inicijativa je podržana u okviru projekta "Dijaspora za razvoj", koji je projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu s UNDP BiH i IOM BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 84.000 KM, od čega su 50.000 KM sredstava donatora, 14.200 KM učešće Grada Tuzle i 20.000 KM učešće korisnika.

Prisutni poljoprivrednici su izrazili svoje zadovoljstvo i zahvalili se Gradu Tuzli, gradonačelniku i Službi za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu na potpori.

Istakli su da je za njih kao proizvođače posebno važno da im je osiguran otkup proizvoda.

Gradonačelnik je podsjetio na važnost domaće, lokalne proizvodnje hrane, naročito u periodu ekonomske i socijalne krize koja nas očekuje kao posljedica pandemije.

"Danas smo, uz postojećih 16 proizvođača ljutih paprika, koji su podržani prošle godine, dodali još njih sedam. Potpisali smo ugovore s njima za dodjelu plastenika za proizvodnju ljutih paprika. Od strane stručnjaka iz dijaspore, našim agronomima su prenesena znanja iz oblasti organske proizvodnje hrane, a oni će dalje stečena znanja prenositi poljoprivrednim proizvođačima, biti njihovi treneri. Realizacijom ovih vidova potpore u proizvodnji hrane, Grad Tuzla će značajno doprinijeti očuvanju uspostavljene poljoprivredne proizvodnje, te povećanju proizvodnje hrane, što u konačnici treba da osigura bolju snabdjevenost tržišta domaćim poljoprivrednim proizvodima, ali i sredstva za opstanak poljoprivrednih proizvođača, njihovih porodica i kooperanata", izjavio je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Poljoprivrednici kojima su dodijeljeni plastenici su istakli da je za njih kao proizvođače posebno važno da im je osiguran otkup proizvoda. 

Tagovi:
Povezani članci

1

2