CHB
Uspješna priča o zapošljavanju osoba sa invaliditetom
Manager.ba/Klix.ba BiH 11 svibnja, 2018

U moru vijesti o mladima koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu, rijetke su pozitivne priče o mladim ljudima koji otvaraju nova radna mjesta i to za druge mlade i osobe sa invaliditetom. Jedna takva uspješna priča je kompanija CHB d.o.o. Sarajevo koja zapošljava 25 mladih osoba od čega je čak 19 osoba sa invaliditetom.

Primarna djelatnost CHB-a jeste marketing, promocija i istraživanja, jer su to poslovi koji naši zaposlenici bez problema mogu obavljati, ne postoje fizičke prepreke da ih rade osobe sa invaliditetom, te su inkluzivnog karaktera jer zaposleni su u stalnoj komunikaciji sa klijentima. Kompanija se pored ovih djelatnosti bavi i pružanjem usluga u salonu ljepote "Malena" koji se nalazi u centru Sarajeva kod sarajevske tržnice.

Naredni iskorak koji CHB planira je pokretanje prve domaće proizvodnje mirisnih svijeća. 

"Osjetno je povećanje interesovanja i porast tržišta ali se kupuju uvozne svijeće. Pronašli smo model da omogućimo da osobe sa invaliditetom prave mirisne svijeće i da na tržište izađemo sa povoljnom cijenom kojom ćemo moći konkurisati uvoznoj robi“, rekao nam je vlasnik preduzeća, Tarik Čengić.

Dodao je da osobe s invaliditetom imaju velike lične borbe i izazove, ali da svi oni nose istovremeno veliki potencijal i da itekako mogu doprinijeti kompanijama i cijelom društvu, samo se mi prvo moramo osloboditi vlastitih predrasuda.

"Kada smo na svjetski Dan osoba sa Down sindromom pročitali vijest da su samo dvije takve osobe u Bosni i Hercegovini zaposlene, odmah smo pozvali Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica i zaposlili dva momka sa down sindromom, te je naše društvo dobilo i zahvalnicu od Zavoda Mjedenica za doprinos i podršku osobama sa invaliditetom“, poručio je Tarik Čengić. 

Ističu da odličnu komunikaciju imaju i sa organizacijom "Pro-reha" koja je posvećena pronalasku posla osobama sa invaliditetom.

"Kada sam dobila poziv iz organizacije Pro-reha da su pronašli kompaniju koja želi da me zaposli bila sam presretna. U ovom poslu sam stekla nove prijatelje i radne kolege i svaki dan dokazujem kako osobe sa invaliditetom mogu biti uključene u radne obaveze. Također u državi u kojoj je teško naći poštenog poslodavca u ovoj kompaniji imamo puna prava i razumijevanje od strane poslodavaca", istakla je zaposlenica ove kompanije Aida Alagić.

Ajla Huseinović članica udruženja Sumero ističe da je ovo jedna od rijetkih kompanije koja posluje društveno odgovorno: "Uz posao koji sam dobila u CHB-u imam dovoljno vremena da se mogu posvetiti i društvenom aktivizmu i radu sa osobama sa invaliditetom."

Značajnu podršku prilikom zapošljavanja osoba sa invaliditetom je dao Fond za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom kako bi se sve radne prostorije i sredstva za rad prilagodila osobama sa invaliditetom, te osigurali kratkoročni poticaji za održivost poslovanja društva koje ima status Zaštitne radionice za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Iz CHB-a pozivaju i druge kompanije u BiH da se uključe u programe zapošljavanja osoba sa invaliditetom i na taj način država i realni sektor pomognu ugroženoj skupini nezaposlenih u našem društvu.

Vlasnik društva Tarik Čengić je istakao da se nažalost rijetki danas odlučuju da zaposle osobe sa invaliditetom jer su puni predrasuda prema ovoj marginaliziranoj grupi u našem društvu iako država daje podršku zapošljavanju takvih osoba. 

"Nadam se da će se u narednom periodu još više poslodavaca odlučiti da zaposli osobe sa invaliditetom. Ne samo da će na taj način pomoći njima, nego će se i uvjeriti da su to veoma posvećeni, vrijedni i motivisani radnici“.

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce