POZITIVAN PRIMJER
Uspješna priča Adnana Tire iz Kaknja: Od freelancera do poduzetnika
manager.ba/akta.ba BiH 20 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Danas Adnanova firma Solvio d.o.o. uglavnom radi s međunarodnim tržištem, a bavi se industrijskim i produkt dizajnom, te mašinskim konstrukcijama.

 

Adnan Tiro, 28-godišnji magistar mašinstva iz Kaknja i njegovo preduzeće Solvio d.o.o su dokaz da trud i rad, uz odgovarajuću podršku, daju izvrsne rezultate.

Adnanova želja da postane poduzetnik i radi za sebe je njegov studentski san. Već tada je vjerovao u sebe i kroz različite edukacije, suradnju i poslove na principu freelancinga, vrijedno je usavršavao svoja znanja i vještine na polju inžinjerskih djelatnosti i razvoja softvera.

Pokretanje vlastitog biznisa je bila Adnanova zvijezda vodilja

Tijekom magistarskog studija na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu gdje se obrazovao na smjeru mašinske konstrukcije, počeo je samostalno razvijati vještine vezane za inženjerske djelatnosti koje se obavljaju na računarima (CAD, FEM, CFD itd.). „Tada sam stekao i prvo radno iskustvo kao mašinski inženjer. Tijekom tri godine rada „za druge“, shvatio sam da mogu i želim postići puno više. Pokretanje vlastitog biznisa je otad postala moja misija, zvijezda vodilja i cilj koji sam želio ostvariti“, govori Adnan Tiro.

Adnan je počeo intenzivno raditi freelance poslove i uvidio da može zarađivati više ako radi za sebe. Ipak, biti freelancer ima svoja ograničenja, čega je Adnan bio itekako svjestan. Nedostajao mu je važan korak – znanje kako napraviti i voditi svoju vlastitu firmu.

Obuka "Pokreni svoj posao" – prijelomni trenutak u Adnanovom životu

Adnan se prijavio na Javni poziv za obuku "Pokreni svoj posao" u sklopu projekta EU4Business i time iskoristio priliku da pokrene svoj posao. Nakon uspješno završene obuke pokrenuo je svoju firmu, ali i nabavio kvalitetnu opremu za rad. "Kroz obuku „Pokreni svoj posao“ sam dobio znanja koja su mi nedostajala. Jako puno korisnih informacija za samo vođenje posla, od planiranja i praćenja troškova do primjene zakonskih propisa", ističe Adnan.

Danas Adnanova firma Solvio d.o.o. uglavnom radi s međunarodnim tržištem, a bavi se industrijskim i produkt dizajnom, te mašinskim konstrukcijama. Kako kaže, u suštini pomaže ljudima koji imaju ideje da razviju proizvode, ali i poboljšaju postojeće kroz stručno crtanje prototipa.

Brz uspjeh mladog bh. poduzetnika!​

Adnana raduje raznolikost posla i uzbudljivi projekti koje uspješno ostvaruje. Do sada je imao priliku raditi kao produkt dizajner na zanimljivim projektima poput razvoja padobrana zatržište SAD-a. No sve to je samo početak za ovu perspektivnu firmu. U ovom trenutku, Adnan je jedini zaposlenik svoje firme, ali kako posao raste, raste i potreba zazapošljavanjem stručnog kadra.

"Očekujem da će firma koju sam pokrenuo imati puno više prilika. U budućnosti se nadam širiti posao i napraviti nova radna mjesta, zaposliti i druge ljude iz naše države, praviti dugoročni plan i razvijati posao", poručuje Adnan.

Kaže da posebnu zahvalnost duguje Europskoj uniji i Međunarodnoj organizaciji rada jer su prepoznali značaj ove tematike za mlade ljude u BiH, zatim, općini Kakanj i Udruženju LiNKMostar, koji su tijekom cijelog procesa obuke „Pokreni svoj posao“ pružali izuzetnu podrškusvim kandidatima.

Poslovna ideja Adnana Tire je financijski i stručno podržana u okviru EU4Business kroz projekt „Međuopćinskom suradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima“. Projekt implementira Lokalno partnerstvo Jablanica, Kakanj i Konjic kojeg čine Općina Jablanica, Općina Kakanj, Općina Konjic, Udruženje LiNK Mostar, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje ZDK – Biro rada Kakanj, Univerzitet Džemal Bijedić, Radin d.o.o. Mostar i Jablanit d.o.o. Jablanica.

Projekt EU4Business financira Europska unija s 15 milijuna eura i Savezna RepublikaNjemačka sa 1,1 milijuna eura s ciljem jačanja ekonomije BiH. EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, a zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja/aprila 2018. godine do ožujka/marta 2022. godine.

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce