KOMPANIJE
UPRAVNI ODBOR JEDNE DUHANSKE KOMPANIJE MEĐU 25 NAJINOVATIVNIJIH, PO IZBORU ČASOPISA FORTUNE
manager.ba/business-magazine.ba Svijet 22 lipnja, 2022

Na listi 25 najmodernijih upravnih odbora, koje bira magazin Fortune, našli su se i čelnici jedne duhanske kompanije –  Philip Morris International (PMI).

U objašnjenju urednika časopisa Fortune za rangiranje kompanija stoji da su se vodili brzinom adaptacije na novonastale poslovne klime. „S obzirom da kompanije teže da podstiču promjene kad je riječ o strategiji privlačenja talenata, raznolikosti, održivosti i socijalnim temama, potrebno im je raznovrsnije liderstvo na samom vrhu. Ali su im potrebni i uvid i snaga koji dolaze sa iskustvom“, piše u obrazloženju.

Iako je poznata kao distributer velikog broja brendova cigareta, posljednjih godina PMI postala je kompanija koja je uvela najveću novinu kada je u pitanju konzumacija duhana, čime je izvršila potpunu transformaciju cjelokupne duhanske industrije. Duhanski gigant više od decenije razvijao je IQOS, uređaj koji zagrijava, a ne sagorijeva duhan, dajući mogućnost izbora milionima pušača na svijetu da se opredijele za manju štetnu alternativu pušenju.

Od lansiranja 2014. godine do danas, više od 20 miliona pušača je počelo koristiti IQOS. Američka agencija za hranu i lijekove je u julu 2020. godine svrstala IQOS u proizvode “modifikovanog rizika”, pojašnjavajući da naučne studije pokazuju da potpuni prelazak s cigareta na IQOS sistem “smanjuje izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama”, te da je njegova upotreba u skladu s principima javnog zdravlja.

Na ovoj listi, koja je ove godine prvi put objavljena, našle su se još i kompanije poput Microsofta, Intela, Hewlett Packard Enterprise-a, Amazona, PayPal-a i drugih.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo