BOGATAŠI
Upoznajte najbogatijeg Turčina: Vodi holding prehrambenih proizvoda i ima 4,7 milijardi dolara
Manager.ba/Investitor.me Svijet 09 ožujka, 2020
Izvor fotografije:
investitor.me

Njegova kompanija je posljednjih nekoliko godina prisutna i u Bosni i Hercegovini, sa svojim bendovima McVitie’s, Ülker i Godiva Chocolatier.

 

Forbes Turska objavio je u subotu listu sa imenima 100 najbogatijih ljudi u zemlji, a na njenom vrhu opet je Murat Ülker, čovjek koji je tu poziciju do prošle godine držao čak pet godina zaredom.

Nakon jednogodišnje pauze šef Yildiz Holdinga, najveće prehrambene kompanije u srednjoj i istočnoj Europi, Bliskom Istoku i Africi, na prvo mjesto se vratio sa osobnim bogatstvom u vrijednosti od 4,7 milijardi dolara.

Ülker se Ülker grupi, članici Yildiz Holdinga, pridružio 1984. godine kao koordinator za kontrolu. U kompaniji koja ima preko 320 prehrambenih brendova, prošao je različite pozicije da bi 2000. godine postao izvršni direktor a 2008. i generalni direktor, piše BiznisInfo.

Pod njegovim vodstvom Yıldız Holding je proširio poslovanje i ostvario nekoliko akvizicija, uključujući GODIVA Chocolatier 2008. i United Biscuits 2014. godine.

Yildiz je 2016. osnovao novu globalnu kompaniju Pladis, okupljajući tri svoja branda: Ülker, United Biscuits i DeMet’s Candy Company.

Ova kompanija je posljednjih nekoliko godina prisutna i u Bosni i Hercegovini, sa svojim bendovima McVitie’s, Ülker i Godiva Chocolatier.

Ülker je nedavno napustio upravu Yıldız Holdinga, a svom bogatstvu od prošle godine dodao je oko milijardu dolara.

Na drugom mjestu je šef turskog građevinskog giganta Rönesansa Erman Ilıcak s bogatstvom od 3,2 milijarde dolara.

Ferit Şahenk iz Doğuş Holdinga našao se na trećem mjestu s osobim bogatstvom u vrijednosti od 2,4 milijarde dolara. Dodajući svom bogatstvu oko 400 milijuna dolara u odnosu na godinu prije, Şahenk je preuzeo treću poziciju od financijskog moćnika Özyeğina, predsjedavajućeg FIBA-e i holdinga FINA-e, čije je bogatstvo za 2020. godinu procijenjeno na 2,2 milijarde dolara.

Hamdi Ulukaya s ličnim bogatstvom od 2,1 milijarde dolara podijelio je šesto mjesto sa Suatom Günselom. BiznisInfo je prije nekoliko dana pisao i o Gunselu koji je sa svojim timom proizveo prototip prvog automobila u Sjevernom Cipru.

Ukupni broj milijardera isti je kao i prošle godine, 29, što je pad u odnosu na 40 u 2018. godini.

Broj žena na listi ove se godine smanjio s 28 na 25.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo