USKORO ISTIČE ROK
UNO poziva PDV obveznike žurno se registrirati za novi način predavanja prijava
Manager BiH 02 prosinca, 2023

Uprava za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine upozorava PDV obveznike što prije se registrirati za novi način predavanja prijava.

 

Od ukupnog broja od 53.775 PDV obveznika u Bosni i Hercegovini do danas samo je 12,35% obveznika registriralo zastupnika koji će od početka 2024. godine predavati PDV prijave Upravi za neizravno oporezivanje na novi način.

"S obzirom kako uskoro istječe zakonski predviđeni rok za predaju PDV prijava potpisanih novim kvalificiranim elektroničkim potpisom, upozoravamo sve PDV obveznike da se što prije informiraju, poduzmu odgovarajuće korake, te izbjegnu prekšjane sankcije", naveli su iz Uprave za neizravno oporezivanje.

Kako bi obveznici neizravnih poreza koristili elektroničke usluge Uprave za neizravno oporezivanje uz upotrebu kvalificiranog elektroničkog potpisa, kao što je podnošenje PDV prijava ovjerenih na novi način, nužno je da svaki obveznik prvo zaključi Ugovor o korištenju informacijskog sustava za elektroničko poslovanje s Upravom za neizravno oporezivanje, priopćili su iz UNO i dodali kako je to prvi korak koji mora ispuniti svaki PDV obveznik.

"Ovjeren i potpisan Ugovor o korištenju informacijskog sustava za elektroničko poslovanje s Upravom za neizravno oporezivanje svaki obveznik podnosi nadležnom pripadajućem regionalnom centru UNO (Banjaluka, Sarajevo, Mostar i Tuzla). Pored toga svaki porezni obveznik mora izvršiti prijavu zastupnika - fizičke osobe koje će u ime obveznika obavljati elektroničko poslovanje s UNO (podnositi PDV prijave korištenjem kvalificirane elektroničke potvrde)", priopćiše.

Objašnjavaju kako zastupnik može biti osoba zaposlena kod poreznog obveznika, ili knjigovođa koji priprema PDV prijave za veći broj poreznih obveznika.

"U svakom slučaju, zastupnik je fizička osoba koje mora imati kvalificiranu elektroničku potvrdu, a to može dobiti kod Uprave za neizravno oporezivanje. UNO je certificirano tijelo za izdavanje kvalificiranih elektroničkih potvrda i kao ovjeritelj, Uprava izdaje kvalificirane elektroničke potvrde fizičkim osobama i fizičkim osobama zaposlenim kod poreznih obveznika", dodaju u priopćenju.

Zahtjevi za izdavanje kvalificiranih elektroničkih potvrda također se podnose nadležnom regionalnom centru UNO.

Obveza podnošenja PDV prijava upotrebom kvalificirane elektroničke potvrde za sve PDV obveznike nastupa od "poreznog razdoblja siječanj 2024. godine" i zato svi PDV obveznici moraju poduzeti nužne korake kako bi bili u mogućnosti u zakonski predviđenom roku ispuniti svoje obveze.


Manager.ba

Video
ASA BOLNICA
ASA Bolnica Sarajevo, februar 2024
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet