JESENJI BREND
UNIKATNA KESTEN PRŽIONICA: Jedinstveni izum u centru Sarajeva
Manager.ba/ba.n1info.com BiH 26 listopada, 2018

Na poznatom starogradskom Trgu oslobođenja Alija Izetbegović u Sarajevu građani mogu kupiti oguljeni pečeni kesten iz unikatne mobilne pržionice kestena, koju je osmislio i napravio Bišćanin Husein Kićanović.

Jesen je teško zamisliti bez mirisa pečenog kestena, a srce Starog Grada miriše na kesten iz jedinstvene mašine koja ga sama peče i guli.

“Ova unikatna kesten pržionica je potpuno moj izum, a radi na principu plina i struje. Struja se koristi za ventilatore, a plin za pečenje kestena u cijevnim pećima, i sve je automatizirano“, ističe Kićanović, koji se dugi niz godina bavi pečenjem kestena, ali i proizvodnjom ostalih proizvoda od kestena.

 

Izvor: Općina Stari grad


“Nedavno sam napravio poseban projekt i program za zaštitu kestena, a za to smo dobili značajna sredstva Europske unije, a uključene su kolege iz Bihaća, Velike Kladuše, Bužima i okoline.

Cijeli svoj život sam posvetio kestenu i sve radim isključivo iz ljubavi, a ne neke velike financijske dobiti“, priča nam svoju zanimljivu priču ovaj Bišćanin.

Husein je rekao i da često posjećuje razne lokacije i sajmove u BiH, a uz nekoliko prijatelja konstantno radi na sakupljanju kestenja.

“Željeli smo građanima Sarajeva promovirati kesten kao naš brend i dati im priliku da ga probaju potpuno oguljenog i da ne prljaju ruke”, kazao je za kraj Kićanović, koji će se na ovom mjestu zadržati sljedećih mjesec dana.

Husein Kićanović, koji zarađuje za život zahvaljujući svom izumu, prije nekog vremena uputio je zahtjev Općini Stari Grad za ustupanje javne površine na kojoj bi predstavio kesten pržionicu.

Općina Stari Grad je Kićanoviću dodijelila površinu na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović za korištenje bez naknade, a na licu mjesta smo se uvjerili da je izazvao veliki interes građana.

Video
VIDEO
Kako napraviti poslovni plan: Metoda 10 pitanja
VIDEO
Kako pronaći ideje za biznis?
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa