SAVJETI
Unaprijeđeni ste na menadžersku funkciju? Ovo je 9 važnih savjeta za nove menadžere!
manager.ba 23 svibnja, 2022

Vaš trud se isplatio: unapređeni ste. Čestitamo! Prelazak sa individualnog saradnika na novog menadžera omogućava vam da izvršite promjene na višem nivou u vašoj organizaciji, osnažite druge da ispolje svoje snage i postavite viziju za svoj tim.


Uzbudljivo je ali i neodoljivo. Na kraju krajeva, to je mnogo za postići, a mnogi menadžeri nikada ne prođu formalnu obuku iz menadžmenta prije nego što pređu u supervizora.

Dakle, odakle uopće početi? Evo devet savjeta koji će vam pomoći da izbjegnete uobičajene zamke s kojima se mnogi menadžeri prvi put suočavaju.

 

#1 Počnite delegirati

Više niste samo onaj koji radi, koji provjerava zadatke sa liste obaveza. Sada ste vođa i trener, koji se mora fokusirati na pomaganje drugima da uspiju. A to zahtijeva delegiranje odgovornosti.

Lako je steći naviku da kažete: „Samo ću to uraditi sam“, pogotovo kada se suočite sa zadatkom koji ste radili više puta ili sistemom koji samo vi znate da koristite. Ali morate se boriti protiv poriva da se sami nosite sa zadacima. Što više vremena provedete unaprijed podučavajući direktne izvještaje kako riješiti određeni problem, to ćete manje vremena gubiti kada se zadatak ponovo pojavi kasnije.

Delegiranjem dokazujete svojim zaposlenima da im vjerujete da će obaviti posao i cijenite njihov doprinos, a to ima pozitivan utjecaj na moral. Gallup istraživanje pokazuje da su menadžeri prvenstveno odgovorni za nivo angažovanja svojih zaposlenih. Zaposlenicima morate pružiti prilike za profesionalni razvoj i priliku da nauče nove vještine. 

Zapamtite: ako vaš tim ne uspije, ne uspijevate ni vi.

#2 Naučite kako se pozabaviti teškim situacijama

Zaposleni u Sjedinjenim Državama provode 2,8 sati sedmično na sukobe na radnom mjestu. Neizbježno je da ćete se naći u nekim napetim razgovorima.

Kada to učinite, vaš instinkt bi mogao biti da ih ignorišete u nadi da će se situacija na kraju sama riješiti. Možda vam konfrontacija čini nelagodu ili ne želite da povrijedite osjećaje podređenog. Međutim, što više izbjegavate problem, on postaje gori, zbog čega morate naučiti kako efikasno riješiti konflikt na radnom mjestu.

Ako vam se članovi vašeg tima obraćaju s problemom, aktivno slušajte što govore i vježbajte empatiju. Važno je da priznate osjećaje svojih zaposlenika i razumijete njihovu perspektivu kako biste mogli doći do korijena problema i zajedno raditi na ispravnom rješenju.

 

#3 Priznajte promijenjene odnose

Konflikt na radnom mjestu često se javlja kada se vaši odnosi počnu mijenjati. Ako ste unapređeni iznutra, moguće je da je osoba s kojom ste rutinski ogovarali sada direktno podređena, ili da upravljate zaposlenima koji su vam nekada bili vršnjaci.

Pronalaženje ravnoteže između prijatelja i menadžera je teško, ali važno. Neke informacije su previše povjerljive da bi ih dijelili i ne možete dozvoliti da lični odnosi boje vaše rasuđivanje. Zato je najbolje proaktivno rješavati sve promjene.

To bi moglo biti jednostavno kao da kažem: „Cijenim naše prijateljstvo, ali, kao menadžeru, potrebno mi je da mi tim vjeruje i da me vidi kao poštenog i dosljednog.“ Iako to neće biti lak razgovor, on je neophodan.

#4 Fokusirajte se na izgradnju povjerenja

Istraživanja pokazuju da kada zaposleni osjećaju povjerenje svojih menadžera, oni ulažu dodatni napor na poslu i sretniji su u svojim ulogama. Stoga je važno dati prioritet izgradnji povjerenja.

Zakažite sastanke jedan na jedan sa svakim od vaših zaposlenih. Tokom tih sastanaka pitajte koji su njihovi profesionalni ciljevi i kako im možete pomoći da naprave sljedeći korak u karijeri. Ako žele da nauče određenu vještinu, postoji li projekat koji im možete dodijeliti ili trening koji možete preporučiti? Ako investirate u njihovu budućnost, vjerovatno će se osjećati važnijim i uložit će više truda u kompaniju.

Transparentnost također može pomoći u izgradnji povjerenja. Kada se donose odluke, otvoreno govorite sa timom o implikacijama i rezultatima tih odluka, bilo pozitivnih ili negativnih. Podijelite važne informacije, kao i ono na čemu radite, i ohrabrite druge da učine isto. Ta otvorena i iskrena komunikacija će podstaći povjerenje među timom.

 

#5 Ponudite pravovremene povratne informacije

Prema istraživanju koje je sproveo PwC, skoro 60 posto ispitanika bi željelo povratne informacije na dnevnoj ili sedmičnoj bazi. Ako postoji zaposlenik kome je potrebna povratna informacija, uvjerite se da je pravovremena; nemojte samo čekati godišnju reviziju. Podređeni ne mogu primijeniti savjete ako je projekat prošao, a vi biste mogli uzrokovati dodatne blokade ako odmah ne riješite situaciju.

Nudeći pravovremene povratne informacije, dajete zaposlenicima priliku da poboljšaju svoj učinak i profesionalno napreduju, što će zauzvrat izgraditi povjerenje.

#6 Zatražite povratnu informaciju

Baš kao što očekujete da zaposlenici u vašem timu neprestano uče iz povratnih informacija koje im dajete, važno je da se i vi potrudite procijeniti svoje snage i slabosti kako biste sebi pomogli da rastete s vremenom. 

Nemojte se bojati tražiti od svojih zaposlenika konstruktivne povratne informacije kako biste mogli identificirati područja u kojima ćete se možda morati poboljšati. Ne samo da će vam ovo pomoći da postavite sebi ciljeve, već će i vašim zaposlenima pokazati da cijenite njihov doprinos i da su vam u srcu interesi tima kao cjeline.

 

#7 Pronađite mentora

Problemi sa kojima se suočavate vjerovatno nisu novi. Neko u vašoj kompaniji ili branši već je imao posla sa zaposlenikom koji slabo radi ili je bio primoran da kaže nekome ko radi previše da mu beneficije koje on ili ona želi nisu zagarantovane.

Zato je važno pronaći mentore kojima se možete obratiti za savjet ili podršku kada se pojave problemi. Učenjem na njihovim greškama možete sami izbjeći pogrešne korake.

 

#8 Ne dozvolite sebi da se obeshrabrite

Ako dođe do problema, nemojte se obeshrabriti. Vi ste novi menadžer; od vas se ne očekuje da znate sve. Zatražite pomoć kada je potrebna, priznajte greške i ljubazno prihvatite svaku povratnu informaciju.

Lako je osjećati se preopterećeno u novoj ulozi. Ali kada to učinite, podsjetite se da ste s razlogom unapređeni.

 

#9 Usavršite svoje liderske vještine

Iako se termini „liderstvo” i „menadžment” često koriste naizmjenično, oni su, u stvari, različiti skupovi vještina. Vjerovatno ste unaprijeđeni u svoju novu ulogu na osnovu menadžerskih vještina koje demonstrirate, kao što su rješavanje problema, organizacija i delegiranje. Sada kada ste stekli titulu "menadžera", vrijeme je i da usavršite svoje vještine vođenja. 

Vođe često pokazuju ključne karakteristike, uključujući visok stepen emocionalne inteligencije, odlične međuljudske vještine i otpornost, koje im omogućavaju da bolje razumiju potrebe svojih saigrača i osnažuju ih da rade prema zajedničkom cilju.

Iako nisu svi lideri na menadžerskim pozicijama, jake liderske vještine su ono što čini odlične menadžere. 


 

Postati efikasan vođa

Kao prvi menadžer, ne očekuje se da imate sve odgovore. Umjesto toga, to je vaša prva prilika da pokažete svoju sposobnost kontinuiranog učenja i rasta dok vodite svoj tim prema vašim organizacijskim ciljevima.

Uvijek budite u potrazi za načinima da razvijete svoje vještine vođenja kako biste bili uspješni u svojoj novoj ulozi menadžera i nastavili pomjerati svoju karijeru naprijed. 

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo