PROJEKTI
Ubrzo počinje gradnja vjetroelektrane vrijedne 130 milijuna KM u Hercegovini
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 31 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Ministar je naglasio da će u Hercegovini biti građeno i nekoliko solarnih elektrana.

 

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić danas je, tijekom posjete lokaciji vjetroelektrane “Grebak” u Nevesinju s predstavnicima investitora i općine, najavio da će izgradnja ovog prvog vjetroparka u Republici Srpskoj, vrijednog 130 milijuna KM, početi u listopadu/oktobru.

On je istakao da je ova investicija od velikog značaj za Republiku Srpsku jer će u bilansima ukupno proizvedene električne energije u Republici Srpskoj ovaj objekt proizvodnjom oko 50 megavata instalirane snage bitno uticati na strukturu ukupno proizvedene električne energije, odnosno povećati obim energije koja se dobiva iz obnovljivih izvora.

Druga važna činjenica je da ovaj projekt ima izuzetno veliku vrijednost od oko 130 milijuna KM, a u realizaciji projekta će sudjelovati lokalne kompanije, odnosno domaći podizvođači. Nakon izgradnje ovog objekata imat ćemo koncesivue naknadu od oko milijuna KM na godišnjem nivou”, naglasio je Đokić.

Bit će još investicija

On je dodao da je ovo samo jedna u nizu izgradnje vjetroelektrana, te da će se na području Nevesinja na lokalitetu Trusina graditi još jedan vjetropark.

“Tu ćemo obnoviti koncesivni postupak i dobiti novog investitora već u ovoj godini. Čitavo hercegovačko područje ima potencijal da se izgradi još nekoliko vjetroelektrana, ali ta izgradnja je uvjetovana kapacitetom prijenosne mreže, što znači da `Elektroprenos` treba da krene u razvoj kapaciteta kako bi mogli prihvatiti energiju s ovakvih objekata”, naveo je Đokić.

Ministar je naglasio da će u Hercegovini biti građeno i nekoliko solarnih elektrana.

“Prije dvadesetak dana smo potpisali koncesivni ugovor za solarnu elektranu. Također, `Elektroprivreda Republike Srpske` je dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja, a imaju koncesiju i za izgradnju vjetroelektrane `Hrgud` na području Berkovića. Izgradnjom vjetroparkova i solarnih parkova biće bitno povećana proizvodnja električne energije u Republici Srpskoj i otvoren višemilijunski investicioni ciklus”, naglasio je Đokić.

Korist za cijelu općinu
Načelnik općine Nevesinje Milenko Avdalović istakao je da je ovo jedan u nizu energetskih projekata na području Nevesinja koji će donijeti dosta dobra općini.

“Sama investicija je od više od 100 milijuna KM. To puno znači za domaće firme koje će izvodi radove, za ljude na čijoj će se zemlji graditi, ali i općinu koja će godišnje imati oko milijun KM prihoda od ovog vjetroparka. Taj novac planiramo da uložimo u druge investicije”, naveo je Avdalović.

Predstavnik investitora iz Njemačke i direktor VE “Grebak” Admir Rahimić zahvalio je Vladi Republike Srpske i lokalnoj zajednici na podršci i potvrdio da radovi počinju u oktobru.

“Vjetroelektrana je snage 50 megavata, a investicija vrijedna oko 130 milijuna KM. U pregovorima smo s dva proizvođačima turbina, a firma `Simens` se u zadnjim pregovorima istakla kao potencijalni partner. Mi ćemo raditi turbine s najnovijom tehnologijom `Simensa`. Turbine će biti snage 6,6 megavata, tako da će se broj turbina smanjiti na osam. Godišnja proizvodnja će biti oko 150 megavata”, dodao je Rahimić.

On je izrazio nadu da će do sredine 2022. godine ovaj vjetropark biti priključen na mrežu.

Povezani članci

1

2