HRVATSKA
Uber postaje legalan, vozači moraju proći edukaciju
Manager.ba/ICT Business Regija 06 travnja, 2018

Iako su mnogi zagovornici Ubera tvrdili kako je kompanija poštovala svu zakonsku regulativu od trenutka od kada je došla onda ne bi bilo potrebe donositi novu zakonsku regulativu po kojoj Uber postaje legalan. Naime, Vlada RH je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog novog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu prema kojem Uber postaje legalan, a još naravno mora proći u Saboru. Hrvatsko zakonodavstvo se ovime usklađuje s europskim zakonodavstvom.

Kako bi se ubrzala procedura Vlada je od Sabora zatražila donošenje ovog zakona po hitnom postupku. taksisti su i dalje nezadovoljni, no sada više neće biti prepreke za zakonito poslovanje Ubera. Ukupno je u javnoj raspravi bilo čak više od tri tisuće primjedbi, a na kraju je prihvaćeno 1300 primjedbi.

Ono što je najvažnije da se ukida kategorija taxi-prijevoznika i svi će imati iste uvjete, prava, ali i obveze. Svi vozači koji imaju samo B kategoriju (osobna vozila, kombi s 7 +1 ili 8 +1 te za prijevoz robe) morat će polagati poseban ispit.

Naime, kako stoji u zakonu, vozači koji upravljaju vozilima za obavljanje autotaksi prijevoza putnika i koji obavljaju djelatnost iznajmljivanja vozila s vozačem kao posebni oblik prijevoza u cestovnom prometu, a za koje je potrebna vozačka dozvola B kategorije, moraju steći početnu kvalifikaciju po posebnom programu za vozače B kategorije.

Nadalje, vozači koji upravljaju vozilima za koja je potrebna vozačka dozvola B kategorije, a koji obavljaju javni linijski prijevoz, posebni linijski prijevoz, mikroprijevoz, shuttle prijevoz ili povremeni prijevoz putnika, moraju steći početnu kvalifikaciju i osposobljavati se kroz obveznu periodičku izobrazbu sukladno odredbama stavka 1. podstavka 2. ovoga članka, odnosno prema nastavnom planu i programu za vozače vozila za koja je potrebna vozačka dozvola kategorija D1, D1E, D ili DE ili vozačka dozvola koja se priznaje kao istovrijedna.

Međutim, ono što zakon donosi je da neće biti ograničenja gdje će se voziti, primjerice s Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman neće jedino taksisti iz Velike Gorice moći obavljati prijevoz putnika. Gradovi i općine više neće moći ograničavati broj dozvola, uz taksimetar se uvodi i aplikacija kao mogućnost funkcioniranja i obavljanja taksi prijevoza, istaknuo je konferencije za medije nakon sjednice Vlade ministar Oleg Butković zadužen upravo za segment prijevoza.

Cilj ovakve odluke Vlade, objašnjava ministar Butković bio je, jeftiniji i dostupniji prijevoz svim građanima, ali i da se olakša dobivanje licenci i rad. Cijena licence se tako smanjuje na jednu desetinu prosječne plaće u Hrvatskoj odnosno to bi u ovome trenutku iznosilo oko 600 kuna.

Važno je naglasiti da se u obrazloženju za donošenje zakona ističe Naime, postupanjem nadležnih inspekcijskih službi te presudama nadležnih prekršajnih sudova utvrđeno je kako na tržištu prijevoza putnika osobnim automobilima posluje velik broj fizičkih i pravnih osoba koje imaju sklopljen ugovor za korištenje aplikacije UBER, međutim koristeći predmetnu aplikaciju prijevoz obavljaju protuzakonito, bez potrebnih licencija i dozvola. Kako broj nelegalnih prijevoznih aktivnosti u tom smislu raste, isto je potrebno zaustaviti i spriječiti utvrđivanjem adekvatnog zakonskog okvira što se i čini ovim zakonom.

Prijedlog zakona možete pronaći ovdje.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce