SARAJEVO
U srednjim školama pokrenut pilot-projekat edukacije o IT zanimanjima
Manager.ba/ba.ekapija.com BiH 14 lipnja, 2018

 

Na inicijativu ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS i vodećom asocijacijom kompanija softverske industrije u BiH Bit Alijansom, u srednjim školama Kantona Sarajevo pokrenut je pilot-projekat s ciljem edukacije i ohrabrivanja mladih u odabiru perspektivnih zanimanja u informaciono-komunikacionim tehnologijama (IKT) i softverskoj industriji u cjelini.

U početnoj fazi pilot-projekta, predstavnici ministarstva i pojedinih članica Bit Alijanse su obišli četiri gimnazije u Kantonu Sarajevo, saopšteno je iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

- Danas, kada je više nego teško doći do posla, imajte na umu da upravo IT stručnjaci nalaze posao. IT sektor je najperspektivnija industrijska grana koja ima brz i jak razvoj na tržištu - rekao je Jusko.

Jusko je podsjetio da je potreba za IT kadrom velika, te da se u ovom trenutku procjenjuje da nedostaje 6.000 IT inženjera za potrebe firmi u BiH.

Obraćajući se učenicima Druge gimnazije u Sarajevu, Jusko je naglasio da se, prema evidencijama službi za zapošljavanje, na birou za zapošljavanje ne nalazi niti jedan IT inženjer. 

Učenicima gimnazija u Kantonu Sarajevo obratili su se i stručnjaci iz IKT oblasti i prenijeli im dio svog znanja i iskustva u radu.

Bit Alijansa trenutno broji 42 kompanije-članice, a u ovom pilot-projektu učestvovale su QSS, Klika, Symphony, Ministry of Programming i Misija:Web.

Početkom naredne školske godine Ministarstvo komunikacija i prometa BiH i Bit Alijansa ponuditi će svim zainteresiranim srednjim školama u BiH učešće u ovom pilot-projektu, saopšteno je iz ministarstva.

Povezani članci

1

2