INVESTICIJE
U Sarajevu niče novi pogon za autoindustriju
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 19 veljače, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

U novi objekt će biti uloženo više od 4 milijuna KM.

 

U sarajevskoj općini Novi Grad uskoro će biti završena izgradnja novog pogona za automobilsku industriju.

Riječ je o investiciji bh. kompanije ASA ŠPED, članici ASA Grupacije, koja pogon gradi za kompaniju Veritas Automotiv.

Veritas Automotiv je reformiranja kompanija bavi se proizvodnjom fluidnih sistema za gorivo, ulje, sisteme za kočenje i zrak za najveće svjetske brendove (BMW, VW, Audi, Ford, Mercedes, Seat, Škoda itd).

U novi objekt će biti uloženo više od 4 milijuna KM.

„Trenutno smo u fazi završetka izgradnje proizvodnog objekta za potrebe Veritasa na površini od oko 5.000 m2 sa svim tekućim zahtjevima i specifičnostima proizvodnog procesa. Vrijednost investicije samog objekta je cca 4.200.000 KM“, kazao je za BiznisInfo direktor ASA Špeda Abdulah Povlakić.

Ovo je samo dio ukupne investicije u proširenje pogona koje u skladu sa svojom “Strategijom 2021+” Veritas Group AG planira realizirati u okviru kompanije Veritas Automotive d.o.o. Sarajevo.

“Projekt predviđa proširenje postojećih proizvoda logističkih prostora za još cca 15.000 m2 i zapošljavanje novih 805 radnika“, kazao je za BiznisInfo direktor Veritasa Ervin Berbić.

Nastavak ulaganja

Kompanija je do sada u BiH investirala 30 milijuna eura i trenutno ostvaruje godišnji izvoz u iznosu 38 milijuna eura. S investicijom od 31 milijun eura  u dodatne kapacitete planiranom za naredni period, dodatno će se povećati vrijednost izvoza za 80 milijuna eura godišnje.

Inače, novi objekt je nastavak suradnje između ove dvije kompanije pokrenute još 2012. godine ugovorom o poslovno – tehničkoj suradnji za 200 m2 proizvodnog prostora i s 10 zaposlenih radnika.

Danas je ta suradnja dostigla impozantan nivo, a u prilog tome ide činjenica da je do sada za kompaniju Veritas Automotive d.o.o. od strane ASA ŠPED-a izgrađeno i stavljeno na raspolaganje 18.500 m2 proizvodnog prostora te je trenutno uposleno 500 radnika.

Pouzdan partner

U Veritas Automotivu su prepoznali značaj i potencijal BiH kada je u pitanju tradicija u automotiv industriji, kao i pouzdanog poslovnog partnera, kompaniju ASA Šped, s kojom su odlučili realizirati svoje investicije.

Suradnjom su zadovoljni i u ASA Špedu.

 „Suradnja naše dvije kompanije primjer je da se u BiH mogu privući strane investicije i da se mogu zadovoljiti svi strogi kriteriji i zahtjevi renomiranih europskih i svjetskih kompanija“, kaže direktor ASA Špeda Abdulah Povlakić.

Pored suradnje s Veritas Automotive, ASA Šped je značajno investirao u razvoj logističkog centra u Rajlovcu u koji je do sada uloženo 20 milijuna eura.

Tagovi: