KOMPANIJE
U Njemačkoj rastu narudžbe u tvornicama
manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 07 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Najsnažnije su poskočile narudžbe iz drugih zemalja eurozone, za 20,9 posto, dok su one iz ostatka svijeta uvećane skromnih dva posto.

 

Narudžbe u njemačkoj industriji stabilizirale su se u svibnju/maju zahvaljujući oporavku domaće i inostrane potražnje u uvjetima postupnog ublažavanja mjera karantene širom svijeta, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci Destatisa.

Tvornice u najvećoj europskoj privredi u svibnju/maju su tako zabilježile rast novih narudžba za 10,4 posto u odnosu na travnju/april kada su prema revidiranim podacima statističke kancelarije pale oštrih 26,2 posto, prenosi Seebiz.

Stabilizacija narudžba slabija je no što su očekivali ekonomisti, koji su u prosjeku predviđali njihov 15-postotni rast. Domaće narudžbe pritom su porasle 12,3 posto a inozemne 8,8 posto u poređenju s mjesecom ranije, objavio je Destatis.

Najsnažnije su poskočile narudžbe iz drugih zemalja eurozone, za 20,9 posto, dok su one iz ostatka svijeta uvećane skromnih dva posto. Nakon što se isključe velike stavke, industrijske su narudžbe u maju na mjesečnom nivou bile veće za 8,9 posto.

– Najnoviji podaci o novim narudžbama upućuju na zaključak da je recesija u industriji dotakla dno ali kontinuirano nizak nivo narudžba pokazuje ujedno i da proces oporavka još ni izdaleka nije završen – ističu u ministarstvu privrede i energetike.

– Srazmjerno skroman rast narudžbi iz inostranstva izvan eurozone sugerira istovremeno da je globalno okruženje i dalje teško – dodaju.

Na godišnjem nivou i nove su narudžbe u njemačkoj industriji u maju ponovo snažno pale, za 29,3 posto.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna