KRIPTOVALUTE
U Hrvatskoj prvi automobil kupljen za Bitcoin
manager.ba/biznisinfo.ba Regija 03 prosinca, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Crveni Ford Focus koji je kupio mladi bračni par plaćen je nešto manje od 1 Bitcoina na dan kupovine, a transakcija je provedena pomoću rješenja Billy fiskalnih blagajni i platforme za plaćanje GoCrypto.

 

Karić automobili, ovlašteni prodavač i serviser automobila Fiat, Alfa Romeo i Ford, prvi su u Hrvatskoj prodali automobil u salonu za neku kriptovalutu, priopćeno je iz firme.

Crveni Ford Focus koji je kupio mladi bračni par plaćen je nešto manje od 1 Bitcoina na dan kupovine, a transakcija je provedena pomoću rješenja Billy fiskalnih blagajni i platforme za plaćanje GoCrypto.

Iako je automobil plaćen u kriptovaluti, Karić automobili su na svoj poslovni račun dobili traženu cijenu u kunama, umanjenu za transakcijsku naknadu.

Inače, Karić automobili su još zamalo prije godinu omogućili kupovinu svih modela automobila iz svoje ponude kriptovalutama, te na jednostavan način mogu prihvatiti plaćanje kriptovalutama kao što su Bitcoin Cash (BCH), Ether (ETH), Bitcoin (BTC) i GoCrypto Token (GoC).

Pritom kupac ima fleksibilnost izbora u kojoj od navedenih kriptovaluta želi platiti – trgovac će uvijek na svoj poslovni račun dobiti iznos u kunama, umanjen za transakcijsku naknadu.

Važno je napomenuti kako su transakcijske naknade za trgovce prilikom primanja kriptovaluta ovim sistemom osjetno niže nego u slučaju plaćanja debitnim ili kreditnim karticama, prenio je Novac.hr.

K tome, za trgovca je integracija plaćanja na njegovu blagajnu posve besplatna, a trgovac ne plaća niti mjesečnu naknadu za primanje kriptovaluta; za njega je jedini trošak tek naknada za transakciju.

Kupci za plaćanje kriptovalutama trebaju skenirati QR kod s ekrana blagajne iz svog kriptonovčanika. Primjerice, žele li platiti Bitcoin Cashom (BCH) to mogu učiniti iz bilo kojeg ‘novčanika’ koji podržava ovu kriptovalutu, odnosno zna komunicirati s Bitcoin.com platformom.

– Izuzetno smo ponosni što smo ponovno prvi – nakon što smo kupcima naših marki prvi na hrvatskom tržištu omogućili jednostavan način plaćanja kriptovalutama, prvi smo koji smo i prodali automobil za neku kriptovalutu. Vjerujemo kako će u budućnosti biti sve više zahtjeva kupaca za plaćanjem u kriptovalutama te kako će naš primjer slijediti i drugi trgovci iz branše te početi koristiti ovaj način plaćanja koji pogoduje i trgovcima i kupcima – izjavio je Tomislav Karić, direktor firme Karić automobili.

Povezani članci

1

2