TELEKOMUNIKACIJE
U drugoj polovici 2021. ukida se roming na zapadnom Balkanu
manager.ba/akta.ba BiH 24 veljače, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Zbog izuzetno velikih troškova roaminga, građani regije istu uslugu plaćaju četiri puta više nego građani Europske unije.

 

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Malinda Bregu izjavila je da je potpisivanje Sporazuma o snižavanju cijena roaminga na zapadnom Balkanu u travnju/aprilu 2019. predstavljalo povijesno postignuće i jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za zapadni Balkan, koja je predanost i povjerenje u regionalni dijalog stavila na ispit, dok je ujedno donijela konkretne koristi građanima.

Na sastanku Radne grupe zapadnog Balkana za politiku roaminga koji je održan jučer, Bregu je rekla da je uvjerena sam da će region opet imati rezultate i da će, kada se pandemija okonča, građani uživati sve pogodnosti regiona bez roaminga.

"Režim„ roaminga kao kod kuće“ na zapadnom Balkanu od 1. srpnja/jula 2021. znači korak bliže snižavanju cijena roaminga sa Europskom unijom",  dodala je Bregu. 

Na sastanku je navedeno da su troškovi roaminga između zapadnog Balkana i Europske unije ogromni i nisu zasnovani na tržišnim uvjetima. Zbog izuzetno velikih troškova roaminga, građani regije istu uslugu plaćaju četiri puta više nego građani Europske unije.

"Naš naredni korak je snižavanje cijena roaminga između zapadnog Balkana i Europske unije, za što će biti potrebna puna predanost svih uključenih aktera, a posebno telekom operatera, kao i jednako važna tehnička podrška Europske komisije, Generalne direkcije za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije i Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju, te najviših službenika iz regije",  naglasila je Bregu.

U prvim mjesecima provedbe regionalnog Sporazuma o snižavanju cijena roaminga došlo je do povećanja prijenosa podataka u roamingu u cijeloj regiji, kao i značajnog smanjenja troškova roaminga, i to između 83 i 96 posto, što je pomoglo u pripremama za ukidanje roaminga na zapadnom Balkanu do kojeg bi trebalo doći 1. srpnja/jula 2021. zapadni Balkan bez roaminga i snižavanje cijena roaminga sa Europskom unijom dio je programa zajedničkog regionalnog tržišta, na što su se lideri zapadnog Balkana obavezali na samitu u Sofiji u studenom/novembru 2020.

Vijeće za regionalnu suradnju će na transparentan i sveobuhvatan način pomoći u cijelom procesu pripreme koraka ka snižavanju cijena roaminga između Europske unije i zapadnog Balkana, uključujući i olakšavanje održavanja regionalnih konzultacija sa svim relevantnim akterima, priopćeno je iz RCC-a.

Tagovi:
Povezani članci

1