ZANIMLJIVOSTI
U BiH najveći rast bilježi se u prodaji motocikala
manager.ba/faktor.ba BiH 30 studenog, 2020
Izvor fotografije:
faktor.ba

Ukupan desezonirani promet distributivne trgovine u trećem kvartalu 2020. godine u BiH zabilježio je rast od 8,5 posto u odnosu na drugi kvartal 2020. godine.

 

Rast prometa zabilježen je u trgovini na veliko u iznosu od 6,5 posto, trgovini na malo u iznosu od 10,2 dok je u trgovini na veliko i malo motornim vozilima i motociklima rast prometa iznosio 19 posto.

Najveći rast prometa ostvaren je u djelatnosti trgovina motociklima, dijelovima i priborom za motocikle te održavanje i popravak motocikala u iznosu od 44,3 posto, dok je najveći pad prometa ostvaren u djelatnosti trgovina na malo proizvodima za kulturu i rekreaciju u specijaliziranim prodavnicama u iznosu od 15,8, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Indeks prometa distributivne trgovine u BiH u trećem kvartalu 2020. godine ostvario je rast od 9,7 posto u odnosu na baznu (2015) godinu.

Rast indeksa prometa ostvaren je u trgovini na veliko i malo motornim vozilima i motociklima za 23,8 posto, trgovini na malo 12, dok je u trgovini na veliko rast prometa iznosio 7 posto u odnosu na baznu (2015) godinu.

Ukupan promet distributivne trgovine u BiH, kalendarski prilagođen, u trećem kvartalu 2020. godine zabilježio je pad u iznosu od 10,7 posto u odnosu na isti kvartal 2019. godine.

Pad prometa ostvaren je u trgovini na veliko i malo motornim vozilima i motociklima od 14,7 posto, trgovini na veliko od 9,5, te u trgovini na malo u iznosu od 11,7 posto.

Najveći rast prometa ostvaren je u djelatnosti trgovina motociklima, dijelovima i priborom za motocikle te održavanje i popravak motocikala u iznosu od 104, dok je najveći pad zabilježen u djelatnosti trgovina na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama u iznosu od 29,8 posto.

Povezani članci

1

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti