EKOLOŠKA OSVJEŠTENOST
U Banjoj Luci pušten u rad terminal za punjenje električnih automobila
Manager.ba/Biznis info BiH 14 svibnja, 2018

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić pustio je u rad terminal za punjenje električnih vozila na lokaciji parkinga za prigradske autobuse na Malti.

Drugi terminal nalazi se na Paskolinoj ciglani.

Radojičić je rekao da su ovo prvi punjači za električna vozila koji su instalirani na javnim površinama u BiH i da je ova aktivnost urađena u partnerstvu sa kompanijom “Malbašić”.

Gradonačelnik Banje Luke je rekao da će terminale koristiti domaći vozači, ali i oni koji su u tranzitu, pošto su obje lokacije na kojima su postavljeni terminali prometni i laki za pristup onima koji prolaze kroz Banju Luku.

“Ovo je jedna od brojnih aktivnosti koje imamo u oblasti saobraćaja i koje su usmjerene na modernizaciju. Grad je obezbijedio oko 40.000 KM u infrastrukturu i dozvole, dok je kompanija ‘Malbašić’ obezbijedila punjače”, naveo je Radojičić.

On je izrazio nadu da će postavljanje ovih punjača navesti veći broj ljudi da koriste električna vozila.

Vlasnik kompanije “Malbašić” Veselko Malbašić rekao je da ova firma već drugi put, zajedno sa Gradskom upravom, učestvuje u realizaciji projekata od značaja za grad, kao društveno odgovorna kompanija.

“Ideja o instalaciji punjača nastala je u Austriji kada smo svojim električnim automobilom htjeli da dođemo u Banja Luku. Usput smo imali punjenje u Gracu, Mariboru i Zagrebu, ali u Banjoj Luci nismo mogli. Punjači su domaća proizvodnja kompanije “Elas”, što je veoma značajno”, rekao je Malbašić.

On je, na osnovu iskustava sa zapada, izrazio očekivanje da će priča o električnim automobilima, u budućnosti, zaživjeti i u Banjoj Luci.

Na oba terminala u Banjoj Luci instalirana su po tri punjača za električna vozila.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo