ZANIMLJIVOSTI
U Banjaluci otvoreno prvo “pametno autobusko stajalište”
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 19 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Prvo “pametno autobusko stajalište” opremljeno je punjačem za mobilne uređaje, bežičnim internetom (WiFi), displejom na kojem će, u realnom vremenu, biti prikazano vrijeme dolaska autobusa na stajalište, zatim servisne informacije kao što su temperatura, vlažnost i zagađenost zraka, količina UV zračenja i slično.

 

U Banjaluci je jučer, na lokaciji kod Zavoda “Dr. Miroslav Zotović” u Trapistima otvoreno prvo “pametno autobusko stajalište” koje predstavlja produkt domaće pameti i prvo je ovakve vrste u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i regiji, priopćeno je iz banjalučke Gradske uprave, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvo “pametno autobusko stajalište” opremljeno je punjačem za mobilne uređaje, bežičnim internetom (WiFi), displejom na kojem će, u realnom vremenu, biti prikazano vrijeme dolaska autobusa na stajalište, zatim servisne informacije kao što su temperatura, vlažnost i zagađenost zraka, količina UV zračenja i slično. Također, na stajalištu je instalirana i nadzorna kamera.

Stajalište je danas predato na upotrebu građanima Banjaluke, a ovom činu je sudjelovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je naglasio da će Banjaluka u mnogim segmentima nastojati da bude prva u regionu, odnosno, korak ispred vremena.

Prema riječima Stanivukovića izgradnja prvog “pametnog autobuskog stajališta” je odličan uvod u ono što će Grad činiti u oblasti javnog prijevoza. On je istakao da je plan Grada da se u toku ove godine realiziraju 32 slična projekta na teritoriji grada i da sve bude završeno tijekom ljeta.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je da je ovo očit primjer razvoja Banjaluke u svakom njegovom segmentu, a razvoj inovativnih tehnologija je izuzetno važan i dodao da se nada da će nastaviti u ovom pravcu.

Direktor Gradske razvojne agencije, Mario Milanović, naveo je da je Gradska razvojna agencija konceptualno razvila ovaj projekt i predala ga Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informativno društvo i UNDP-u na financiranje.

“Izvođač radova je poduzeće ‘Telemaks’ iz Banjaluke koje je, u suradnji s Elektrotehničkim fakultetom, uradilo projekt ‘pametnog stajališta'”, naveo je on.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir, istakao je da je ovo samo jedan od deset projekata koji je odobren u prvom javnom pozivu za inovativne ideje koje bi tehnologiju trebalo da približe ljudima, navodeći da je za ovaj projekt izdvojeno 50.000 KM.

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce