KOMPANIJE
Tvrtka dvojice Hrvata na 6 tržišta vrijedna od 6 do 88 milijardi dolara
Manager.ba/poslovni.hr 09 kolovoza, 2019
Izvor fotografije:
poslovni.hr

ReversingLabs novi je hrvatski startup koji cilja na titulu jednoroga. Ova samozatajna tvornica cyber-sigurnosnih rješenja na globalno najvećoj specijaliziranoj konferenciji Black Hat USA u Las Vegasu, osvojila je nagradu "Black Unicorn 2019".

Da ne bi bilo zabune, zagrebački startup trenutačno ne vrijedi milijardu dolara.

Kao ni još devet preostalih startupa koji su s njim osvojili istu titulu u SAD-u, nego tu tržišnu vrijednost (valuaciju) vide kao svoj cilj i to su kroz nagradu prepoznali industrijski stručnjaci.

Ipak, ovo je prvi put da je RiversingLabs javno iznio taj plan čime se priključio uskom krugu domaćih startupa sa sličnim aspiracijama.

Sve se ovo dešava u jeku rasprave o tome ima li Hrvatska već sada barem jednog jednoroga, i kao izglednog kandidata spominje se Infobip.

Naime, najglasniji hrvatski startupi koji trenutačno ciljaju na valuaciju od milijardu dolara su Infobip, čiji je osnivač Silvio Kutić otkrio da bi rado radio IPO u New Yorku, proizvođač najbržeg električnog automobila Rimac Automobili, blockchain revolucionar Tolar i turistički div Zizoo.

Riječ je o kapitalcima, koji broje prihode u milijardama, poput Infobipa, koji je lani utržio 3,3 milijarde kuna (435 milijuna eura), ili su pak primili vrtoglavo velike investicije poput Rimac Automobila, ukupno 830 milijuna kuna (125,9 milijuna dolara).

Međutim, iz kluba potencijalnih budućih hrvatskih jednoroga ne treba isključiti i neka imena koja se mnogo manje javno spominju, a koja zbog tržišne pozicije, jedinstvene tehnologije ili pak surove tržišne snage ukazuju da bi mogli napraviti još jako puno, poput Agrivija, Altproa, Bulb Technologiesa, Electrocoina, Includea, Gideon Brothersa, Nanobita, Oradiana, Photomatha (i Microblinka), Visage Technologiesa i Zipatoa.

Taj popis zasigurno nije potpun, jer se neki startupi namjerno drže ispod radara i teško ih je otkriti.

Dobar je primjer tvrtka Visage Technologiesa, a koja je takoreći cijela smještena u Hrvatskoj, ovdje ima suosnivače, ali se na međunarodnoj sceni predstavlja kao švedski startup.

Štoviše, Visage se promovira kao jedan od deset najbržerastućih startupa u Švedskoj što je kad se zna koliko jaku ta država ima startup scenu, iznimno postignuće.

Usto, iako im financijska izvješća za 2018. godinu pokazuju šarolika postignuća neke od tih tvrtki poput Nanobita lani su se doslovno odlijepile u visine.  Najveći hrvatski proizvođač mobilnih igara prošlu je godinu povećao prihod za gotovo tri puta na 138,6 milijuna kuna, a EBITDA mu se povećala 4,5 puta na 18,7 milijuna kuna.

Nadalje, solinski proizvođač pametnih klupa, Include, se po lanjskom izvješću čini malen.

Imao je prihod od 8,9 milijuna kuna, ali to je rast od gotovo 50 posto u odnosu na godinu prije, i kvalitetno drži taj tempo rasta.

Slično je i s Oradianom, koji na godišnjoj razini i dalje udvostručuje prihod.

Photomath, koji za sebe tvrdi da još uvijek traži prihodovni model, prije tri je godine imao utržak od 3,6 milijuna kuna, a lani 9,7 milijuna. 

Neki su poput Gideon Brothersa prijavili pad prihoda s 2,9 milijuna kuna u 2017. na 1,3 milijuna kuna lani.

Međutim, krivo bi bilo išta iz toga zaključiti, jer Gideon je sa svojim industrijskim robotima tek ove godine iz čiste R&D faze zakoračio u prva komercijalna testiranja.

Drugim riječima, prve prave prihode tek očekuje.

Jedini hrvatski startup, također potencijalni jednorog, a za koji još nemamo podatke za 2018. je Electrocoin.

Kripto startup, koji je dosad prema financijskim izvješćima na Fini bio najbržerastući startup u Hrvatskoj, jer je od 2015. do 2017. narastao 932 puta na 207,9 milijuna kuna prometa, navodno je lani imao pad prihoda.

No, zato se ove godine počeo natjecati u platnom prometu.

ReversingLabs, nova hrvatska startup zvijezda zadnji se put provirila u javnost prije dvije godine: tada su u ovaj domaći startup 25 milijuna dolara uložili najveći fond rizičnog kapitala na svijetu specijaliziran za ulaganja u cybersecurity startupe, Trident Capital Cybersecurity, i američka investicijska banka J.P. Morgan Chase. 

Startup, čija je Titanium platforma najbrži detektor ransomwarea na svijetu te koji ima više od 160 velikih korporativnih korisnika, osnovala su dvojica Hrvata Tomislav Peričin i Mario Vuksan

U Zagrebu se nalazi i primarni razvojni centar ReversingLabsa, koji je u pet godina narastao s 14 na 78 zaposlenika.

Troškovi razvoja su porasli s 6,9 na 48,7 milijuna kuna. Sjedište ove tvrtke je u Cambridge u SAD-u, a posluje još i u Švicarskoj.

Toliko je dosad bilo poznato o ReversingLabsu.

Međutim, za potrebe natjecanja u Las Vegasu hrvatski je startup otkrio da posljednjih osam godina ima strateško partnerstvo s In-Q-Tel-om, VC fondom od CIA-e i ugovore s nizom američkih državnih institucija. 

U upravi ReversingLabsa, uz osnivače, sjede i predstavnici Forgepointa Capitala, JP Morgan Chasea i Doug Levin, izvršni direktor Black Duck Softwarea.

Hrvatski startup ukupno zapošljava 160 ljudi u SAD-u, Europi i Aziji. 

Na popisu klijenata mu je šest od deset top sigurnosnih tvrtki na svijetu uključujući Cisco, Symantec, Microsoft, McAfee, Trend i Sophos.

Hrvatski startup cilja na šest tržišta od kojih niti jedno do 2022. ne bi trebalo biti manje od šest milijardi dolara, a najveće, ono cloud sigurnosti očekuje se da će premašiti 88 milijardi dolara u vrijednosti.

Mario Vuksan, suosnivač i izvršni direktor ReversingLabsa kaže da je im je nagrada Black Unicorn potvrda uspjeha koji su ostvarili u borbi s novim generacijama inteligentnih cyber-sigurnosnih prijetnji. 

"Ali više od toga ovo nam je prilika da proslavimo i prepoznamo predan i marljiv rad cijelog tima na projektiranju, razvoju i isporuci naših rješenja", zaključuje Vuksan.

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo