DIO PODRAVKINE GRUPACIJE
Tvrtka Žito uložila devet milijuna eura za obnavljanje pekare u Sloveniji
Manager Regija 10 srpnja, 2024


Tvrtka Žito, koja je dio hrvatske grupe Podravka, danas je u Mariboru svečano pustila u rad obnovljenu pekaru. Kako je rekao prvi čovjek Žita Tomislav Bujanović, cjelokupna investicija u modernizaciju proizvodnje vrijedna je devet milijuna eura, što znači da su na putu da postanu najveća pekara u Sloveniji.  


Prema njegovim riječima, investicija, koja među ostalim uključuje novu pekarsku peć i komoru za dizanje, tunele za zamrzavanje te kotlovnicu i strojarnicu za kompresorsku stanicu, omogućuje tvrtki mnoge inovacije u pečenju peciva, kruha i pripremu slastica te omogućuje pripremu znatno većih količina peciva po satu.

Ova investicija u Mariboru dio je lani uspješno završenog procesa koji su započeli u siječnju 2022., a kojim su stvorili uvjete za dugoročno održivo i uspješno poslovanje. Za sve investicije Žitu će biti dodijeljeno ukupno 16,2 milijuna eura, rekao je Bujanović, prvi čovjek Žito grupe koja ukupno zapošljava oko 1000 ljudi, od čega 230 samo u Mariboru.

Današnjem otvorenju nazočila je i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić, bivša ministrica gospodarstva RH, koja je kazala kako Žito predstavlja srce pekarskog poslovanja u okviru ove velike hrvatske prehrambene grupacije.

„U posljednje tri i pol godine u Žitu smo napravili mnoge promjene i investicije koje su tvrtku transformirale u modernu i učinkovitu pekarsku tvrtku. Danas otvorena investicija predstavlja posljednji korak u transformaciji Mariborske pekarne, jer želimo ojačati svoju dominantnu poziciju na slovenskom tržištu, a istovremeno postati relevantan pekar na hrvatskom tržištu iu ostalim susjednim državama", istaknuo je. Dalić.

Dodala je kako Žito već izvozi više od polovice svoje proizvodnje. Među važnijim inozemnim tržištima su Hrvatska, Italija, Austrija i još neke zapadnoeuropske zemlje u koje izvoze ne samo kruh, već i konditorske proizvode.

Među gostima svečanog otvorenja bio je i ministar gospodarstva Matjaž Han, koji je istaknuo posebno zadovoljstvo jer su se u Mariboru dogodile važne investicije. Time će zaposlenici u drugom najvećem slovenskom gradu imati bolju perspektivu, a u budućnosti možda i bolju zaradu.

„Svaka investicija kojom vlasnici povećavaju konkurentnost dobra je i za tvrtku i za zaposlenike, a ne manje važno i za državu. Bude li potrebno, i država će moći pomoći Žitu u eventualnim naknadnim investicijama”, rekao je Han.

Uz podršku Grupe Podravka Žito je krenulo u novi investicijski ciklus. Pekarna Vrhni s obnovljenom mariborskom pekarnom također jača svoju poziciju na tržištu kruha i pekarskih proizvoda u segmentu dopeke, dok je pekarna Vič u Ljubljani posvećena proizvodnji svježih pekarskih proizvoda, a pekarna Lesce specijalizirana je za proizvodnju manjih nišnih proizvoda.

Ovakvom diverzificiranom poslovnom organizacijom svakodnevno opskrbljujemo više od 1800 prodajnih mjesta diljem Slovenije, a širokim portfeljem i prepoznatljivim robnim markama učvršćujemo svoju poziciju među vodećim slovenskim tvrtkama u prehrambenoj industriji, pojasnio je Bujanović.

 

SEEbiz.eu / Manager.ba

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!