KOMPANIJE
Tvornica u Žepču: Kinezi koji su kupili Grammer planiraju nove investicije u BiH
Manager.ba/akta.ba BiH 19 veljače, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Kao dio kineske grupacije koja se bavi proizvodnjom dijelova za automobilsku industriju, surađuju s nekim od najvećih svjetskih proizvođača. Neki od njih su VW, Audi, BMW, Škodu, Land Rover, Porsche, dok u BiH trenutno surađuju s Prevent Grupacijom.

 

Kineska firma Ningbo Jifeng postala je prije dvije godine većinski vlasnik njemačkog proizvođača automobilskih dijelova Grammer i to nakon što su dioničari pristali da prodaju svoje dionice, uključujući i bh. obitelj Hastor.

Nakon kupovine Kinezi su postali vlasnici 84,23 posto dionica njemačkog giganta koji ima više od 13.000 uposlenika, a djeluje u 19 zemalja širom svijeta. Jedna od njih je i Bosna i Hercegovina.

Naime, u Žepču posluje fabrika Jifeng Automotive Interior BH d.o.o. čiji je vlasnik Jifeng Automotive Interior GmbH Njemačka. Bave se proizvodnjom unutrašnjih dijelova za automobile, a specijalizirani su za izradu kožnih naslona za glavu i ruke.

Svi ovi proizvodi se montiraju u Češkoj gdje je najveća proizvodna lokacija Jifeng-a, koja isporučuje direktno svim njihovim kupcima.

Dvije godine nakon poslovanja na bh. tržištu, Arnes Hubljar, direktor firme Jifeng Automotive Interior BH u razgovoru za portal Akta.ba kaže da su zadovoljni postignutim.

"Mi smo relativno novi na tržištu Europe, te smo u zadnjih pet godina prošli kompliciran i zahtjevan proces osvajanja tržišta i projekata, postavljanja i stabilizacije proizvodnih procesa. Taj proces smo prošli i mi u BiH. Pošto je sve izvedeno i urađeno kako je planirano, ostvarili smo zacrtane rezultate", navodi on.

Kao dio kineske grupacije koja se bavi proizvodnjom dijelova za automobilsku industriju, surađuju s nekim od najvećih svjetskih proizvođača. Neki od njih su VW, Audi, BMW, Škodu, Land Rover, Porsche, dok u BiH trenutno surađuju s Prevent Grupacijom.

Trenutna lokacija nalazi proizvodnje nalazi se između Općina Žepče i Maglaj, u mjestu Brankovići. Prostorni kapaciteti koje imamo pokrivaju trenutne potrebe.

"U planu imamo proširenje sa startom novih projekata početkom 2021. godine, uz proširenje kapaciteta proizvodnje doći će nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Za proširenje i plan koji imamo za naredne 4 godine trenutno smo u potrazi za novom lokacijom i proizvodnom halom", ističe Hubljar.

Napominje da su ispunili prošlogodišnju najavu za potrebu od 100 radnika i zaposlili planirani broj ljudi. Trenutno imaju 145 radnika, uključujući proizvodni pogon i popratne službe 

Iako planiraju da tako nastave i tijekom 2020. i početkom 2021. godine, direktor ove kompanije napominje da kao i sve ostale firme imaju iste izazove.

"Educirana radna snaga je nešto što nije trenutno lako naći zbog odlaska ljudi vani. Početni broj inženjera i stručnjaka sa znanjem u industriji šivanja kao i u industriji automotiva koji nam je bio potreban smo uspjeli zaposliti. Za sva sljedeća zapošljavanja svakako već vidimo da ćemo imati probleme, ali se borimo tako da razvijamo i educiramo svoje interne resurse i pripremamo ih za nove buduće pozicije", naglašava on.

Govoreći o tehnološkim promjena u automobilskoj industriji, kaže kako ona trenutno doživljava revoluciju. Ulazi se u eru električnih vozila i bit će velikih promjena. Iako su uključeni u interijer, koji za sada nema velikih najava i promjena, Hubljar kaže kako svakako prate trendove i zahtjeve tržišta.

Inače, nakon preuzimanja Grammera u medijima se pisalo da kineska grupacija ima ozbiljne namjere u Evropi kada je riječ o automobilskoj industriji. 

"Kupovinom Grammera naša majka firma iz Kine je napravila veliki korak u segmentu proizvodnje autodijelova za interijer u Europi. Na bosanskohercegovačkom tržištu je za sada samo Društvo Jifeng Automotive Interior BH d.o.o. zastupljeno", zaključuje Hubljar, ne otkrivajući hoće li odlučiti proširiti i Grammerovu proizvodnju na područje BiH.

Tagovi:
Povezani članci

1

2