KOMPANIJE
Tvornica povrća kod Mostara imat će 60 posto veći kapacitet
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 27 rujna, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Inače, razlog prolongiranja početka prerade u novoj tvornici za godinu dana krije se u činjenici nedostatka materijala na svjetskom tržištu od kojih se izrađuju pogoni za preradu voća i povrća, što je posljedica poremećaja nabave raznih materijala na tržištima diljem svijeta prouzročenog pandemijom koronavirusa.

 

Proces izgradnje prehrambene tvornice u Kruševu pored Mostara koja će unijeti nove perspektive u poljoprivrednu proizvodnju, naročito paradajza i paprike, ovih dana ušao je u novu fazu.
Uvidom u stanje na terenu vidljivo je kako se obavlja niz građevinskih radova na kapitalnom objektu koji bi iduće godine trebao prerađivati poljoprivredne proizvode s nekoliko hercegovačkih kraških polja, piše Večernji list BiH. 

Tvornica, kao dio strateškog projekta Marinade iz Mostara i Podravke iz Republike Hrvatske, donijet će mogućnost daljnjeg unaprjeđenja proizvodnje povrća, a koja već okuplja brojne građane s područja Mostara, Širokog Brijega i Ljubuškog, većinom iz braniteljske populacije, koji su organizirani kroz obiteljske OPG-ove ili braniteljske zadruge i koji na ovaj način daju veliki obol u revitalizaciji ovoga dijela BiH s neslućenim potencijalima za proizvodnju zdrave hrane.

Marinada d.o.o. Mostar nastavlja s izgradnjom prehrambene tvornice s čak 60 posto većim produktivnim kapacitetom nego što je bilo planirano početkom 2020. godine. Iz tog razloga i sama investicija značajno se povećala, pri čemu se početak proizvodnje u tvornici očekuje 2022. godine.

Inače, razlog prolongiranja početka prerade u novoj tvornici za godinu dana krije se u činjenici nedostatka materijala na svjetskom tržištu od kojih se izrađuju pogoni za preradu voća i povrća, što je posljedica poremećaja nabave raznih materijala na tržištima diljem svijeta prouzročenog pandemijom koronavirusa.

I dok su radovi ponovno intenzivirani, sumiraju se rezultati još jedne, očito je, uspješne sezone na hercegovačkim poljima koja su ovoga ljeta bila dom za više od dva milijuna presadnica paradajza i rog-paprike.

Ovih dana završena je berba industrijskog paradajza na poljima Ljubuškog, Širokog Brijega i Mostara, a u toku je berba paprike rog i pripreme paprike za zimnicu – jesenska sjetva.

Dosadašnji pokazatelji uroda premašili su sva očekivanja te se očekuje obaranje rekorda u prinosima u odnosu na prethodne dvije godine. Procjena je kako će se raditi o čak 1.700 tona industrijskog paradajza i rog-paprike.

U skladu s potpisanim ugovorom o poslovnoj suradnji u proizvodnji sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda između Podravke i Marinade, otkup paradajza i rog-paprike zajamčen je po istim načelima kao i prijašnjih godina.

Poslovni odnosi između Marinade i Podravke, definirani ugovorom, vode k primarnoj uspostavi dugoročnih kooperantskih odnosa i poslovne suradnje koja će rezultirati razvojem sirovinske baze za proizvodnju sirovina i poluproizvoda za prerađivačke kapacitete Podravke, kao i gotovih proizvoda za koje Podravka ima poslovni interes na raznim tržištima.

Stabilnost i razvoj poljoprivredne i prerađivačke komponente poslovne suradnje interes je obiju kompanija. Strateški projekt koji se do sada pokazao uspješnim receptom za unaprjeđenje poljoprivrednih kapaciteta u regiji Hercegovine ide dalje, a cilj je povezati što veći broj proizvođača koji će na ovaj način imati zajamčen otkup, kao i mogućnost isplativog bavljenja ovom vrstom posla.

Sve to ide u smjeru zadržavanja mladih ljudi na svojim ognjištima koji će imati perspektivu opstanka i ostanka na ovim prostorima.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce