KOMPANIJE
Tuzlanski gigant ide ka rekordnoj proizvodnji
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 18 rujna, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Investicije u modernizaciju proizvodnje su neophodne, kao i istraživanja na otkrivanju novih nalazišta.

 

Tuzlanska Fabrika soli, koja je ovog tjedna obilježila 135 godina rada, jedan je od najstarijih industrijskih pogona u našoj zemlji. Ova tvornica posredno je definirala i karakter Tuzle, kao radničke i multietničke sredine.

Tradicija proizvodnje soli u Tuzli traje oko 2.500 godina. Organizirana proizvodnja soli počinje krajem 15. stoljeća, dolaskom osmanske vlasti, a industrijska eksploatacija vezuje se za dolazak Austro-ugarske uprave u našoj zemlji.

Prvi industrijski pogon za preradu soli izgrađen je 1885. godine i do danas proizvodnja soli ostaje jedna od najznačajnijih privrednih grana u Tuzli. Maksimalna proizvodnja, od 202.000 tona, dostignuta je 1974. godine.

– Mi u ovom momentu proizvodimo blizu 150.000 tona tako da imamo intenciju da ćemo u narednim godinama doći do ozbiljne rekonstrukcije našeg postrojenja i nadam se da ćemo vrlo brzo stići i prestići te količine koje ste vi spomenuli – rekao je Bakir Smailagić, direktor d. d. Solana Tuzla, javlja BHRT.

Tuzlanska Solana je usprkos pandemiji koronavirusa uspjela zadržati prošlogodišnji obim proizvodnje i sačuvati 325 radnih mjesta. Također, uz izmirenje svih obaveza prema državi, sačuvan je i dostignuti radnički standard.

– Ono što je možda znakovito je da smo mi u vrijeme pandemije jako dobro radili. Znate, svi su se bojali da će stati komunikacija, tako da je naša so išla u tom periodu kad mi u stvari imamo zatišje, izvanredno dobro. Tako da se to zaista pozitivno odrazilo i na naš poslovni rezultat – rekla je Ilvana Smajlović, predsjednica SO d. d. Solana Tuzla.

Zahvaljujući izuzetnom kvalitetu tuzlanske soli, u Fabrici soli kažu da nisu zabrinuti za budućnost proizvodnje. Naravno, investicije u modernizaciju proizvodnje su neophodne, kao i istraživanja na otkrivanju novih nalazišta.

Bilo bi dobro i da konačno vrijedno povijesno blago kojim raspolaže Muzej solarstva bude stavljeno na uvid domaćim i stranim posjetiteljima.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1

2

Tagovi:
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Video
PREPORUKA KNJIGA
AUDIO KNJIGA: Misli i postani bogat - Napoleon Hill
VIDEO
Strategija multimilijunaša 1-5-10: Kako izgraditi život iz snova
MATE RIMAC
12 najtežih mjeseci u stvaranju Rimac Automobila