INVESTICIJE
Turistički kompleks vrijedan 660 mil. KM - Nakon desetljeća ponovo aktualan projekt na Klekovači
manager.ba/ba.ekapija.ba BiH 25 listopada, 2021
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Rečeno je da će imati deset hotela, staze dužine 80 kilometra, 13 žičara i ski – liftova i kapacitet prijevoza 10.000 skijaša istovremeno.

 

Više od deset godina prošlo je od kada je vlast najavila višemilijunsku investiciju i izgradnju turističkog kompleksa Klekovača, a sada ponovo oživljava taj projekt.

Odluka o izradi zoning planova urbanih zona područja posebne namjene Klekovača objavljena je u Službenom glasniku i stupa na snagu iduće sedmice.

Odlukom je definirano da se izrade tri zoning plana urbanih područja na Klekovači i to po skraćenom postupku.

- Urbane zone su Kozila, Amfiteatar i Planinsko selo. Zoning planovi tih zona donose se za planski period od deset godina - navedeno je u Odluci.

Najveća urbana zona će biti Kozila i prostirat će se na površini od 383,63 hektara, dok će manju površinu pokrivati zona Amfiteatar (39,27 ha) i zona Planinsko selo (38,65 ha).

Sve spomenute urbane zone su na teritoriji općine Petrovac.

Naloženo je da zoning planovi urbanih zona budu izgrađeni u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima i da se posebna pažnja posveti javnom interesu.

Nositelj pripreme planova je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS, a nakon javnih rasprava isti će biti upućeni Narodnoj skupštini Srpske na usvajanje.

Podsjećamo, turistički centar Klekovača najavljen je prije više od desetljeća. Rečeno je da će imati deset hotela, staze dužine 80 kilometra, 13 žičara i ski – liftova i kapacitet prijevoza 10.000 skijaša istovremeno.

Tada je Vlada Republike Srpske dala suglasnost na zaključivanje okvirnog sporazuma o razvoju i izgradnji ski – centra na području planine Klekovače, vrijednosti oko 660 mil KM. Prema sporazumu, već krajem 2016. godine niz Klekovaču su trebali da se spuste prvi skijaši.

Skijaši uređene staze još nisu dočekali, a firma GB Immo Banjaluka, kojoj je 2013. godine dodijeljena, na 30 godina, koncesija radi izgradnje i korištenja TC Klekovača, loše posluje sve prethodne godine.

Što je sve predviđeno Prostornim planom područja posebne namjene Klekovača usvojenim 2017. čitajte u posebnom tekstu.

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce