SAVJETI
Tri ključne razlike između lidera i menadžera
manager.ba/biznisinfo.ba 28 prosinca, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Za jednu uspješnu organizaciju potrebno je imati niz ljudi koji igraju različite uloge, kako bi se stvari glatko odvijale. Neke od uloga lako je definirati, dok neke imaju zbunjujuće granice kao što je, na primjer, razlika između menadžera i vođa.

 

Možete istovremeno biti i menadžer i vođa, ali to što ste fenomenalan vođa nije garancija da ćete biti i dobar menadžer, i obrnuto. U čemu je razlika?

Ovo su tri ključne razlike između vođa i menadžera:

1. Vođa se bavi inovacijama a menadžer administracijom

To znači da je vođa taj koji dolazi s novim idejama i potiče organizaciju na razmišljanje prema budućnosti. Vođa mora konstantno da bude na oprezu i razvija nove strategije i taktike. Mora biti upoznat s najnovijim trendovima, istraživanjima i vještinama.

S druge strane, menadžer održava ono što je već uspostavljeno. To je osoba koja održava kontrolu jer bi u suprotnom nastao nered u organizaciji. Menadžeri također uspostavljaju ciljeve i mjerila, te analiziraju, ocjenjuju i tumače rezultate. Oni također moraju da znaju koja osoba je najbolja specifični zadatak.

2. Vođa inspirira, a menadžer kontrolira

Vođa inspirira ljude da daju sve od sebe i zna kako da uspostavi tempo za ostale u grupi. Vodstvo nije ono što vođa radi nego ono što ostali rade kao odgovor na njegovo vodstvo. Ako se neko odluči da vas prati vas jer ste ga inspirirali, to znači da ste stvorili povjerenje unutar kompanije, a to je vrlo bitno za poslovanje koje se ubrzano mijenja i zahtijeva ljude koji će vjerovati u misiju kompanije.

Menadžeri nastoje da održe kontrolu nad ljudima tako da im pomažu da razviju sposobnosti i izvuku iz sebe najbolje talente. Kako bi to što bolje postigli, menadžeri moraju da poznaju ljude s kojima rade i razumiju njihove interese i strasti.

3. Vođe pitaju “što” i “zašto”, a menadžeri “kako” i “kada”

Da bi bili u poziciji da pitate “što” i “zašto” morate biti kadar da izazovete svoje nadređene i upitate ih zašto se poduzimaju određene akcije.

Dakle, to znači da ćete pružiti otpor višem menadžmentu jer smatrate da je za dobrobit kompanije trebalo poduzeti neke druge mjere. Ako kompanija doživljava neuspjeh, zadatak vođe je dođe i kaže: Što smo naučili iz ovoga? Kako možemo iskoristiti ovu informaciju da bismo razjasnili naše ciljeve ili se poboljšali?

Umjesto toga, menadžeri zapravo ne razmišljaju o tome što neuspjeh znači. Njihov posao je da pitaju “kako” i “kada” i izvršavaju posao u skladu s tim. Oni prihvaćaju status quo i više nalikuju vojnicima. Znaju da su naredbe i planovi ključni te da je njihov posao da se orijentiraju na trenutne ciljeve kompanije.

Usprkos svemu ove dvije uloge imaju i sličnosti. Najbolji menadžeri također su vođe. Osoba može biti i jedno i drugo, ali potrebno je vremena kako bi se došlo do toga.