KOMPANIJE
Tretiranjem otpadnih voda mijenjamo svijet
Manager.ba Svijet 20 studenog, 2017

Voda je jedan od najvažnijih resursa koje imamo. Ipak, ovo je resurs kojeg svakodnevno trošimo. Problem otpadnih voda je jasno izražen: na globalnoj razini nastaje više od 80% otpadnih voda.

Jedna statistika problem otpadnih voda čini nevjerojatno jasnim: globalno, preko 80% otpadnih voda otpušta se u ekosistem bez da se pročišćava i ponovo koristi. Ne samo da ovo šteti okolišu i ljudskom zdravlju, već troši resurse koji bi mogli ojačati privredu i društvo.

U nastavku navodimo četiri načina za obradu otpadne vode i ponovno korištenje iste što svijet može učiniti boljim mjestom.

1.    Drastično smanjenje obolijevanja i smrti djece

1,8 milijardi ljudi koristi vodu onečišćenu kanalizacijom čime su izloženi bolestima poput kolere, dizenterije i tifusa. Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije, 361.000 djece mlađe od pet godina godišnje umire zbog dijareje koja je rezultat nehigijenske ispravnosti vode za piće. Xylemovi projekti izgradnje postrojenja za obradu vode pokazuju kakvu razliku može doprinijeti bolje upravljanje vodom.

2.    Povećanje dostupnosti pitke vode

Do 2030. očekuje se porast potražnje vode za 50%. Većina tih zahtjeva biti će u gradovima, što zahtjeva novi pristup upravljanja otpadnim vodama. Jedino rješenje, ističe Xylem, je obrada otpadne vode za izravnu ponovnu upotrebu pitke vode. Xylem-ova anketa je pokazala da 83% građana Californije pristaje na korištenje tretirane vode za njihove svakodnevne potrebe, što je odavno praksa u Singapuru i Izraelu. 

3.    Osigurajte sigurnu hranu bez zagađivača

Sve je češće da poljoprivrednici navodnjavaju svoje usjeve korištenjem tretirane otpadne vode. Ovim osiguravaju bitne hranjive tvari za svoje usjeve čime se smanjuje korištenje umjetnih đubriva. Saudijska Arabija do 2025. godine planira korištenje svih otpadnih voda iz gradova. Obrada ovih otpadnih voda je važna za navodnjavanje i poljoprivredu.

4.    Smanjenje troškova u industrijama

Industrijska potrošnja vode predstavlja 22% ukupne potrošnje vode. Obradom otpadnih voda i ponovnim korištenjem kompanije mogu uštedjeti novac. Npr. National Raisin, najveći je proizvođač grožđa i godišnje štedi 300.000 dolara prečišćavanjem otpadne vode i njenim ponovnim korištenjem.

U nastavku pogledajte neke Xylemove projekte:

  • Xylem je izgradio postrojenje za obradu otpadnih voda u Sehore, Indija

  • Z-kompakt ozon system u Brazilu

  • Xylem-ov UV sistem u jezeru Garda, Italija

  • Xylem-ov ozon system osigurava čistu vodu u Vietnamu

https://www.youtube.com/watch?v=ZjRstChz3xk

Dalila Ivanković, mr.hemije

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo