PROJEKTI
TRA Agencije za razvoj općine Tešanj dobiva konzultantsku pomoć iz Češke za osnivanje Tehnološkog centra
Manager.ba/akta.ba 12 srpnja, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

TRA Agencije za razvoj općine Tešanj posjetili predstavnici češke firme GEOTEST kako bi službeno priopćili da je odobren projekt “Asistencija pri osnivanju tehnološkog centra za inovacije” od strane Ministarstva industrije i trgovine, Vlade Republike Češke za potrebe razvojne agencije iz Tešnja.

Navedeni projekt korespondira sa strateškim ciljem Uspostava Tehnološkog centra u Tešnju iz Strategije razvoja općine Tešanj 2018-2022/2027. godine.

Tijekom 2019. godine TRA Agencija će biti korisnik tehničke pomoći u visini 1.069.820,00 CZK od čega je vrijednost granta 919.860,00 CZK koja će biti usmjerena na izradu situacijske analize, uspostavu digitalnih alata komuniciranja i promocije, povezivanje sa Tehnološkim parkovima u Češkoj i posjete primjerima dobre prakse, te prenos češkog “know-how” području podrške razvoju inovativnih biznisa kroz obuke koje će češki eksperti održati u Tešnju.

Prema riječima prof.dr.Ismar Alagić-a ovo je jedina aplikacija koja je odobrena za aplikante iz Bosne i Hercegovine za 2019. godinu od strane Ministarstva industrije i trgovine, Vlade Češke Republike kroz češki instrument podrške "Asistencija za trgovinu".

"To nas čini ponosnim da je rad TRA Agencije za razvoj općine Tešanj prepoznat i vrednovan od strane donatora iz nama prijateljske Češke Republike, posebno u segmentu projekata koji potiču inovativne i biznise zasnovane na znanju", izjavio je Alagić.

Damir Kasum, direktor firme Geotest ističe da je ovaj projekt odraz kvalitetnog rada TRA Agencije za razvoj općine Tešanj i povjerenja koje su izgradili sa njenim direktorom kroz raniju suradnju na brojnim projektima.

"To vam je najbolja preporuka i ulaznica za nove projekte. Kroz ovaj projekt želimo da najbolje prakse tehnološkog razvoja iz Češke Republike prenesemo našim partnerima iz Tešnja", poručio je on.

Podsjetimo, u toku je izrada Studije izvodljivosti Tehnološkog centra Tešanj od strane sarajevske firma Enova.

Realizacijom projekta Tehnološki centar Tešanj, mala i srednja preduzeća te općine, Zeničko-dobojskog kantona, pa i šire, postojeći i potencijalni poduzetnici imat će kvalitetniju infrastrukturu i podršku za razvoj i unapređenje svojih inovacijskih i istraživačkih potencijala.

 

Tagovi:
Povezani članci

1

2