KOMPANIJE
TOP 10 trgovaca u BiH: Rast prodaje automobila u 2021. godini
manager.ba/akta.ba 24 lipnja, 2022

Ukupna vrijednost uvezenih vozila u 2021. godini bila je preko 757,6 miliona KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje. U Bosnu i Hercegovinu prošle godine uvezeno 54.822 vozila, od kojih su 7.424 nova, a 47.398 polovna vozila.

 

Ukoliko se uzme godina ranije, kada je zabilježen pad broj prodatih vozila zbog pandemije, onda su rezultati dobri.

Rast prodaje bilježi se kod većine brendova. Potvrđuju to i finansijski pokazatelji TOP 10 trgovaca automobila u BiH koji su zabilježili znatan rast prihoda i dobiti u prošloj godini.

Iz godine u godine na vrhu najprodavanijih vozila su Škoda i Volkswagen. 

Tako je na ubjedljivom prvom mjestu i dalje Porsche BH sa prihodom od 182,9 miliona KM i dobiti 7,3 miliona KM. Podsjetimo, godinu ranije dobit je iznosila 3,7 miliona KM. Po ostvarenom prihodu slijedi ga Porsche Inter Auto BH d.o.o. Sarajevo i Auto Lijanovići d.o.o. Mostar, dok su najveću dobit ostvarili Porsche BH, AS-Kramar, Autocentar-Merkur.

Porast broja prihoda zabilježile su i kompanije koje se nisu našle među TOP 10 poput Volvo d.o.o. Sarajevo, Auto Nuić d.o.o. Mostar, STARline d.o.o. Sarajevo, Inter Auto d.o.o. Tuzla, Bunjo d.o.o. Sarajevo, AC Quattro d.o.o. Sarajevo, Nipex d.o.o. Tuzla, Verano Motors d.o.o. Banja Luka, Blok d.o.o. Sarajevo, Nuić d.o.o. Ljubuški itd. 

autoindustrija

 

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce