KOMPANIJE
Top 10 preduzeća u RS po dobiti i po broju zaposlenih
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 26 svibnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Među prvih deset privrednih društava u Republici Srpskoj po ostvarenom profitu, prihodima i po broju zaposlenih javna poduzeća dobro kotiraju po broju radnika, iako imaju monopole u poslovima koje obavljaju.

 

Tako na listi deset poduzeća po najvećim prihodima u prošloj godini, javne firme imaju svoja dva “predstavnika”.

“Elektroprivreda RS” s 497, 2 milijuna KM prihoda i zavisno poduzeće “Elektrokrajina” Banjaluka koje je ostvarilo promet od 227,8 milijuna KM. “Elektroprivreda RS” je ujedno na drugom mjestu na ovoj listi po ostvarenim prihodima, a “Elektrokrajina” se nalazi na osmoj poziciji, piše Srpskainfo. 

Najveći prihod prošle godine ostvarila je “Optima grupa”, kao i nekoliko prethodnih godina. Prikazali su promet od 515,7 milijuna KM. Preostali na listi deset s najvećim prometom su: Telekom Srpske (432,4 milijuna KM), Tropik maloprodaja Banjaluka (349,3 milijuna KM), Alumina doo Zvornik (286,1 milijun KM), Komerc mali Prnjavor (252,9 milijuna KM), Nestro petrol (248,1 milijun KM), Integral inženjering Laktaši (222,7 milijuna KM), te Bingo, poslovna jedinica Prijedor (207,9 milijuna KM).

– Podaci o prihodima iznenađujuće povoljno govore o privrednoj strukturi Republike Srpske. Iako nedostaje više poduzeća iz prerađivačke industrije, ipak je povoljno da u prvih deset po ostvarenim prihodima imaju dva poduzeća iz energetskog sektora, dva iz naftnog, jedno koje se bavi proizvodnjom aluminija, jedno telekomunikacijskim uslugama, jedna građevinska firma. Čak i to što se po ostvarenim prihodima među prvih deset nalaze dva poduzeća koja se bave maloprodajom, nije niti iznenađujuće niti negativno budući da čak i u SAD malotrgovinski lanci nalaze među prvih deset – ocjenjuje za Srpskainfo Marko Đogo, profesor na Ekonomskom fakultetu Pale.

On kaže da je zanimljivo da profitabilnost koja je povezana sa stvaranjem dodatne vrijednosti pokazuje da proizvodnja električne energije (u državnoj režiji), te prerada i distribucija nafte, usprkos uvrženom mišljenju, ne spadaju u najprofitabilnije djelatnosti.

– Zapravo, odgovor o tome kako je moguće da poduzeća iz holdinga ERS i pored značajnih prihoda, ne ostvaruju i značajnu dobit moguće je naći u pregledu broja zaposlenih. Tako jedno privatno poduzeća (Rudnik i termoelektrana Stanari) i pored toga što ne spada u prvih deset, niti po prihodima niti po broju zaposlenih, ostvaruje veću dobit od poduzeća iz sistema ERS – konstatira Đogo.

Po ostvarenoj dobiti uočljivo je i da dva prirodna monopola (Putevi RS i Autoputovi RS) koriste, kako kaže, svoj povlašteni položaj što može sugerirati i da su izdvajanja (kroz akcize) za ove namjene previsoke.

– Podaci o deset najvećih poduzeća po broju zaposlenih su zapravo i najsumorniji. Tu uglavnom dominiraju državna poduzeća kojih nema među prvih deset niti po prihodima niti po ostvarenoj dobiti. Neslavni lider su Šume Srpske. Nešto više razumijevanja se može naći za UKC Republike Srpske koji nije profitna institucija. Tu su i Pošte, Željeznice i poduzeća iz sistema ERS. Svi ovi podaci sugeriraju da sektor javnih poduzeća i dalje izbjegava reformu koja bi ga učinila jednako efikasnim, kao i poduzeća iz privatnog sektora – zaključuje Đogo.

U Privrednoj komori RS izračunali su da je ukupna neto dobit privrednih društava za prošlu godinu 1,75 milijardi KM, a što je za 7,6 posto više (123,2 milijuna KM) više nego u godini prije. Ukupni prihodi bili su 21,6 milijarde KM i veći su za 310,7 milijuna KM ili za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce