MILIJARDE DINARA PRIHODA
Tko su najuspješniji hotelijeri u Srbiji
Manager Regija 05 prosinca, 2023

 

Pet najuspješnijih hotelijera Srbije ostvarilo oko 10 milijardi dinara ili 85 milijuna eura prihoda u 2022. godini


MK Mountain Resort, Delta Hospitality i Alco Group Hoteli su u 2022. ostvarili najviše prihoda u sektoru hotelskog i sličnog smještaja u Srbiji, pokazuju podaci regionalne bonitetne kuće CompanyWall.

Prvih pet hotelijerskih kompanija rangiranih prema ukupnim prihodima u protekloj godini, kada je i državna statistika obznanila rekordan prihod od 2,5 milijarde eura od turizma, ostvarilo je priliv od oko 85 milijuna eura.

Ove godine očekuje se kako će priliv od turizma oboriti rekord iz 2022. godine, usvojena je izmjena Uredbe na osnovu koje će država poticati investicije u izgradnju i proširenje kapaciteta beogradskih hotela u okviru priprema za EXPO 2027. Sredinom studenoga na tržište se vratio renovirani Sava Centar, koji već uveliko organizuje kongrese i druge manifestacije. To znači i više posla za hotelijere.

Na vrhu liste prema ukupnim prihodima, ali i rezultatu poslovanja je MK Mountain Resort (MKMR), najveći ski resort u Srbiji i, kako ističu iz MK Group, drugi po veličini ski resort u Jugoistočnoj Europi prenosi Biznis.rs.

MKMR je, prema podacima CompanyWalla, u 2022. godini ostvario ukupan prihod od 3,38 milijardi dinara kao i EBITDA od 783 milijuna dinara, a MK Group navodi kako je u hotel Grand Kopaonik do 2019. godine investirano 74 milijuna eura.

Iako u 2022. godini nije iskazala dobit, Delta Hospitality je u poslovne knjige upisala ukupan prihod od 2,32 milijarde dinara. Delta Hospitality u svom portfoliju ima hotele Crowne Plaza Belgrade, Indigo, InterContinental Ljubljana i Radisson Collection Old Mill.


Na trećem mjestu prema ukupnim prihodima u 2022. su Alco Group Hoteli. Grupacij ima pet hotela diljem Srbije: Izvor u Aranđelovcu, Grand&Sky Hotel Tornik na Zlatiboru, kao i hoteli Sloboda u Šapcu i Park i Slatina u Vrnjačkoj banji.

Alco Group Hoteli su u 2022. godini ostvarili 1,84 milijarde dinara ukupnog prihoda, kao i EBITDA od 75 milijuna dinara. Ta grupacija je, inače, u 2022. zapošljavala 495 radnika – najviše od svih hotelijera u Srbiji.


Manager.ba

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
ASA BOLNICA
ASA Bolnica Sarajevo, februar 2024
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet