KOMPANIJE
Tisakomerc otvorio tri nove hale uz postojeće u Žepču - Slijedi rad na novim programima i ulaganje u Zavidoviće
manager.ba/ba.ekapija.ba BiH 25 veljače, 2021
Izvor fotografije:
ba.ekapija.com

Tisakomerc je u novim halama zadržao stari program proizvodnje, ali dodatno obogaćen modernom, brzom i preciznom laserskom obradom i plastificiranjem.

 

Firma Tisakomerc izgradila je i stavila u funkciju čak tri nove hale tijekom 2020. godine, na području matične firme u Žepču, što je na dodatnih 2.000 m2 proizvodnog prostora osiguralo posao za još 20 radnika. Bio je to hrabar, ali i nužan korak u vremenu pandemije, ističe Nagib Mujkić, direktor Tisakomerca za portal eKapija.

Nove hale su uz postojeće i značajno povećavaju kapacitete firme u dobivanju proizvoda od metala i plastike, koje rade uglavnom za tvornice namještaja, metalnu industriju i građevinarstvo.

- Raspolažemo s oko 4.000 m2 ukupne proizvodne površine, odnosno halama zatvorenog tipa u kojima se vrši proizvodnja. Naš standardni proizvodni program do sada smo radili u već ranije izgrađenim pogonima, ali smo zbog povećanja kapaciteta i proširenja programa bili prinuđeni osigurati dodatni prostor za rad – kaže Mujkić.

Tisakomerc je u novim halama zadržao stari program proizvodnje, ali dodatno obogaćen modernom, brzom i preciznom laserskom obradom i plastificiranjem.

- Prostor u novim halama podijeljen je na nekoliko dijelova, u jednom od njih smješten je laser za obradu metala, a u ostale dijelove tematski smo smjestili liniju za plastificiranje proizvoda, modernu lakirnicu za metal i osposobili prostor za pakiranje gotovih proizvoda. Na ovaj način značajno smo podigli proizvodni kapacitet, ubrzali proces rada, podigli obradu na viši nivo, proširili proizvodni asortiman i, računamo, postali konkurentniji na tržištu – navodi Mujkić.

Uz sve to, firma Tisakomerc je kupila nove hale i zemljište u Zavidovićima, i tako proširila poslovanje van općine Žepče. Novi programi su postali izazov za firmu, koje su već razvili i počeli sa servisiranjem kupaca u BiH.

- Kupili smo dvije proizvodne hale cca 2.000 m2 zatvorenog prostora i zemljište s površinom od 14.000 m2 u poslovnoj zoni Ekonomija, kao i proizvodni program bivše Tvornice dijamantskog alata iz Zavidovića. Preuzeli smo zaposlene radnike i opremu - mašinski park i nastavili raditi na programu. Radimo na razvoju i proizvodnji alata za drvnu industriju, razvoju i proizvodnji alata za PVC i ALU stolariju, kao i reparacije i oštrenje alata – kaže Mujkić.

Naglašava da im je cilj razviti ove programe u narednom periodu, kako na domaćem tako i na stranom tržištu. Prema riječima Mujkića, moguća je suradnja sa inozemnim partnerom.

- Vodimo pregovore o mogućnosti zajedničkog ulaganja s ino-partnerom, koji bi također želio investirati u zajedničke projekte i ne bježimo od ove teme, čak, naprotiv, pokazujemo spremnost da zajednički ulažemo s odgovarajućim i zainteresiranim partnerima iz regiona ili Europe. Ovaj dio priče aktualan je, radimo na njemu i naravno i u budućnosti ostajemo otvoreni za razvoj projekata na ovoj osnovi sa svima onima koji su spremni u njima sudjelovati.

Tisakomerc planira da uloži značajan novac u uređenje hala u Zavidovićima, u opremu i kadar, kako bi stvorili kvalitetne uvjete za rad.

- Radimo na tome i nastavit ćemo. Računamo svakako da ćemo uposliti nove radnike, razgovore s mnogima smo već obavili i dinamika njihovog angažiranja bit će vezana za dinamiku razvoja programa i tržišta, na čemu intenzivno radimo. Možda je malo neuobičajeno i hrabro za vrijeme u kome se nalazimo, ali naša vizija i potreba da se razvijamo bila je izazov koji nismo propustili i koji smo, rekao bih uspješno priveli ili pak privodimo kraju - kaže Mujkić.

Tisakomerc je do sada primarno servisirao BiH tržište radeći proizvode od metala i plastike za fabrike namještaja, koji su se dalje izvozili širom EU. Uvođenjem nove opreme, Mujkić kaže da mogu konkurirati direktno na tržište EU.

- Trenutno radimo i isporučujemo za tržište Austrije, Njemačke i Švedske, a u skorije vrijeme očekujemo da ćemo proizvoditi i za tržište Švicarske. Za tamo smo u fazi smo pregovora i usuglašavanje programa.

Tisakomerc u 2021. godini planira razvijati postojeće kapacitete, te raditi na novim uz veći broj radnika.

- Naša pozicija na tržištu BiH je stabilna i jaka, te smo postali brend i prepoznatljivi. U regionu svakim danom postajemo sve jači, a već odavno smo prisutni u EU odakle nam sve češće dolaze zahtjevi za zajednička ulaganja. Pripremili smo se za rad paralelno s trajanjem koronavirusa i bez obzira na sve poteškoće i izazove koji nas u 2021. očekuju, gledamo optimistično i nadamo se uspješnoj poslovnoj godini – navodi Mujkić.

Tagovi: