PODUZETNIČKI MINDSET
TEDESCHI O RIMCU: Poklonio mu se Porsche, a to je kao u znanosti da ti se pokloni Einstein'
Manager.ba/poslovni.hr Regija 13 rujna, 2019
Izvor fotografije:
poslovni.hr

Prijave za šesti natječaj "EY Poduzetnik godine" su započele i mogu se podnositi do 8. studenoga, izvijestili su organizatori u četvrtak u sklopu konferencije "Poduzetnički mindset", koju su organizirali časopis Poduzetnik i EY Hrvatska.

Na natječaj se mogu samostalno prijaviti poduzetnici ili ih mogu nominirati druge osobe.

U zadnjih je pet godina u projektu sudjelovalo 140 poduzetnika, a svake godine se odabere šest ili osam finalista.

Proglašenje pobjednika planirano je za ožujak, a finale tog svjetskog natjecanje za lipanj iduće godine u Monacu.

Predsjednik žirija je predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi, a članovi su poduzetnici Nenad Bakić i Saša Cvetojević. Ove godine pridružit će im se dosadašnji pobjednici: Mate Rimac, Alan Sumina, Marko Pipunić i Silvio Kutić.

Jako slavimo sportaše, ali kada bismo tako slavili naše poduzetnike, znanstvenike, matematičare, fizičare, onda bi naše društvo bilo puno bolje”, rekao je prošlogodišnji EY Poduzetnik godine Silvio Kutić.

Konferencija, održana pod motom „Učinimo poduzetnike liderima društva”, okupila je velik broj govornika, poduzetnika, startupovaca i studenata iz svih krajeva Hrvatske.

Conutry Managing Partner u EY-u Hrvatska Berislav Horvat naglasio je da se poduzetnike treba učini zvijezdama u društvu, uzimajući za primjer Estoniju u kojoj su na naslovnicama časopisa nerijetko upravo fotografije njihovih najuspješnijih poduzetnika.

Najavio je skorašnje rezultate poduzetničkog barometra za koji je EY Hrvatska proveo istraživanje, istaknuvši da više od 25 posto poduzetnika u iduće tri godine očekuje rast veći od 20 posto u zapošljavanju i 25 posto u prihodima.

„U Hrvatskoj se može uspjeti. To je najvažnija poruka za koju mislim da treba otići s ove konferencije, jer će jedino to zaustaviti mlade ljude da se odsele i da se možda okušaju u ovom projektu”, kazao je Horvat.

Apsolutna je katastrofa da je čelni čovjek Muzičke akademije u Zagrebu proglasio Milana Bandića za počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu, izjavio je pak Emil Tedeschi. 

Bolje bi bilo da je ove vrijedne poduzetnike poput Mate Rimca, Silvia Kutića i nekih drugih dodijelio tu časnu titulu – napomenuo je na početku svog izlaganja Emil Tedeschi, čelni čovjek Atlantic Grupe, na konferenciji Poduzetnički mindset, javlja Lider. Imamo cirkus od grada, nemamo riješeno smeće, ali stavit ćemo sedam milijuna eura vrijedne lampice na most, a on je počasni doktor, kritičan je Tedeschi.

– Ali mi imamo Matu Rimca, kojem se poklonio Porsche, to je kao u znanosti da ti se pokloni Einstein. Imamo svog prvog jednoroga. Najlakše je reći da im je pomogao otac, Udba, umanjivati im uspjeh. Njima treba pljeskati, jer takve pojave u društvu i poduzetništvu nismo imali nikada – istaknuo je Tedeschi.

Dotakao se i Agrokora rekavši kako su svi znali za ‘frankeštajna u upravljanju u Agrokoru‘, ali nitko nije na vrijeme reagirao, pogotovo ne bankari koji su toj tvrtki davali kredite.

– Atlantic Grupa se mijenja danas kad posluje bolje nego ikad, mijenja se jer se mijenja tržište. Najjači konkurent Atlantica danas u regiji u kavi nije neka tvornica kave iz neke susjedne države, danas je to McDonald’s i to s proizvodima frapuccino i slično u kojima gotovo nema kave – kazao je Tedeschi te dodao da se promjene trebaju raditi ne zbog promjena, nego zbog sebe.

– Ja nisam star, ja sam super-star – zaključio je Tedeschi.

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce