INVESTICIJE
Tešanj - Projekat "FAB-LAB" doprinio rastu izvoza i otvaranju novih radnih mjesta
manager.ba/akta.ba BiH 24 ožujka, 2022
Izvor fotografije:
Akta.ba

Projekat "FAB-LAB" doprinio je rastu izvoza, zadržavanju postojećih i stvaranju novih radnih mjesta.

 

Projekat "FAB-LAB" doprinio je rastu izvoza, zadržavanju postojećih i stvaranju novih radnih mjesta, uz fokus na digitalizaciji poslovnih aktivnosti ciljanih kompanija, jačanje njihove konkurentnosti i njihovih inovativnih pristupa, pružajući podršku kompanijama da inoviraju, poslovno sarađuju i izvoze.

To je saopćeno nakon što je Agencija za razvoj općine Tešanj predstavila danas rezultate ovog projekta predstavnicima poslovne zajednice i medijima navodeći da su projekt finansirale Evropska unija (EU) i Vlada Njemačke u okviru šireg EU4Business projekta.

Projektom „FAB-LAB“ je kompanijama iz metaloprerađivačkog sektora pruženo nekoliko vrsta poslovnih usluga u oblastima internacionalizacije, certificiranja i inovacija. Uspostavljen je i FAB-LAB centar koji će u narednom periodu pružati brojne poslovne usluge privrednim subjektima i nezaposlenim osobama.

Podržano je 35 kompanija u kojima su izrađeni analiza i akcioni planovi za unapređenje poslovanja, dok je u drugih pet privrednih subjekata uveden međunarodni standard kvaliteta ISO 9001.

Više od 150 polaznika iz više od 30 kompanija je učestvovalo u raznim obukama, a za učesnike su izrađene četiri publikacije koje će služiti i za naredne cikluse obuka u FAB-LAB centru.  

Edin Ibrahimović, projekt-menadžer uime Agencije za razvoj općine Tešanj, rekao je da se projekat FAB-LAB fokusirao na internacionalizaciju, certificiranje te inovacije bh. preduzeća u metalnom sektoru.

Pet kompanija je certificirano prema standardima Evropske unije (ISO 9001), što će značajno olakšati pristup inostranim tržištima, a firmama omogućiti lakši i organizovaniji poslovni i proizvodni ambijent, naveo je Ibrahimović također.  

Junior Eko Termik d.o.o iz Jelaha jedna je od partnerskih firmi koja je tokom implementacije uspjela pripremiti i uspostaviti poslovanje prema EU standardima, što je rezultiralo certifikatom ISO 9001. Direktorica Sanela Beširević navodi da je ovaj certifikat veoma bitan kompaniji koja se bavi izvozom. Njegovo provođenje ne samo da olakšava procese već i potvrđuje kvalitet bh. proizvoda.

Projekat je trajao 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je bila viša od 705.000 KM. Od toga su Evropska unija i Vlada Njemačke, u projektu EU4Business, obezbijedile više od  550.000 KM bespovratno.

Vodeći realizator projekta je Agencija za razvoj općine Tešanj u partnerstvu s firmama GMC d.o.o. iz Usore i JET d.o.o. iz Jelaha.

EU4Business je projekat Evropske unije koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora. Vrijedan je 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura).

Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP od aprila 2018. godine do marta 2022. 

EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koji podržava Vlada Njemačke. 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce