KOMPANIJE
Tešanj je itekako značajan za bh. privredu, a to pokazuje i 1.8 milijardi KM prihoda
manager.ba/poslovnenovine.ba BiH 04 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
poslovnenovine.ba

Ove kompanije povećale su i broj zaposlenih sa 10.936 na 11.404 osobe.

 

Vodeći privredni događaj „100 najvećih u BiH“, odnosno 34. dodjela priznanja najuspješnijim kompanijama u BiH, bit će održana u rujnu/septembru, a kao što je poznato – ova jedinstvena manifestacija, odnosno cjelokupan projekt zasnovani su na relevantnim podacima.

Kada kažemo relevantnim, mislimo na to da su rang-liste prema četiri parametra (dobit, izvoz, investicije i prihod) formirane na osnovu točnih financijskih pokazatelja, odnosno završnih financijskih izvještaja koje su kompanije dužne predati nadležnim agencija FIA i APIF.

Organizator projekta su Poslovne novine, u suradnji s partnerima i Vanjskotrgovinskom komorom BiH, dok kompletnu analitiku radi vodeća i najstarija bonitetna agencija u našoj državi – LRC d.o.o. Sarajevo.

Ovaj put donosimo vam analizu privrede u administrativnoj jedinici Tešanj – jednoj od najznačajnijih lokalnih sredina u BiH. Broj kompanija koji je u protekloj godini poslovao u Tešnju je 564, što je povećanje za njih 12 u odnosu na godinu ranije.

Ove kompanije povećale su i broj zaposlenih sa 10.936 na 11.404 osobe.

Broj kompanije koji ostvaruje prihod do 500 hiljada KM je 344, njih 177 pravi prihod do pet milijuna KM, a preko ovog iznosa imamo čak 43 kompanije. Sve zajedno uprihodovale su 1.8 milijardi KM u protekloj godini, što je više za 32 milijuna KM u odnosu na 2018. godinu.

Veći prihod u ovom slučaju nije značio i povećanje izvoza i ukupne dobiti. Tešanjske kompanije su prije dvije godine ostvarile izvoz od 402.5 milijuna KM, a prošle godine iznosio je 362.5 milijuna KM. Dobit je smanjena sa 85.9 miliona KM na 83.2 milijuna KM.

Najuspješniji kolektiv po prihodu je Hifa-Oil d.o.o., a slijede ga: Madi d.o.o., AS Jelah d.o.o., Hifa d.o.o. i Mann+Hummel BA d.d..

Kada promatramo parametar dobiti, vjerojatno mnogima i najkredibilniji, prvo mjesto zauzima Madi, a slijede Hifa-Oil, Mann+Hummel BA, Artisan d.o.o. i Koala Paintings d.o.o..

Podsjetimo, izbor ”100 najvećih” je jedan od projekta od nacionalnog značaja koji afirmira razvoj i bolji poslovni ambijent za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine i regije, a sve rangirane kompanije koje su to svojim rezultatima zaslužile – mogu dobiti i digitalni pečat, odnosno certifikat kojim potvrđuju svoje uspješno poslovanje i tako jačaju kredibilitet na tržištu.

Također, svoje mjesto mogu rezervirati i u specijalnoj publikaciji koja je posvećena najuspješnijim privrednim subjektima, a kompletne rang-liste i analize najznačajnijih djelatnosti možete saznati u ovom kolekcionarskom izdanju.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana