KOMPANIJE
Talijani otvorili pogon za proizvodnju majica u Hasama kod Bijeljine
Manager.ba/akta.ba BiH 14 svibnja, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Firma "Sevenpull" u vlasništvu talijanskih investitora, prije dva mjeseca otvorila je pogon u Hasama kod Bijeljine. Zapošljavaju 50 radnika, uglavnom žena, a bave se proizvodnjom majica za "Beneton Olimpias". Cilj im je povećanje broja radnika i proširenje proizvodnje.

Istraživanjem tržišta, Bijeljina se pokazala kao idealno mjesto za pokretanje proizvodnje, istakao je vlasnik firme "Sevenpull" Aleksandar Kararo, zadovoljan podrškom Gradske uprave, Zavoda za zapošljavanje, kao i pratećih firmi i pojedinaca.

Ova firma, koja posluje u okviru grupacije Beneton Olimpias, radi na poslovima sastavljanja dijelova majica u gotov proizvod.

U prva dva mjeseca zaposleno je 50 žena, koje se još obučavaju za rad na strojevima.

"Naša ideja je trenutno se zaustaviti na ovih 50 žena, obučiti ih da rade, a do kraja godine zaposliti još 50. Sve žene moramo obučiti, jer nemamo osoba koje su radile i znaju raditi ovaj posao", kaže Kararo.

Lorela Kampanaro, direktroica firme "Sevenpull" istakla je da trenutno ne želi pričati o brojkama i količini robe koje žene naprave, i time, kako je rekla, stvarati im dodatni pritisak, nego joj je primarna kvaliteta proizvoda, a ostalo, ističe, dolazi vremenom.

Nakon završetka fakulteta Milica Šubarić prvi posao je dobila u ovoj firmi, gdje radi kao tajnica.

Kaže da joj je drago što je dobila priliku da sudjeluje u stvaranju nove firme na našim prostorima za koju se nada da će biti uspješna.

"Uvjeti za naše standarde su dobri, imamo i hranu, a plaća je malo viša nego što je u prosjeku za radnike sa srednjom stručnom smjenom. Osigurani smo, prijavljeni i zadovoljni", rekla je Šubarićeva.

Radnice koje rade za strojevima prvi put su se susrele sa ovom proizvodnjom.

Nadaju se da će vremenom steći iskustvo neophodno za uspješno obavljanje posla.

Dragica Majstorović, jedna od radnica u ovoj firmi navela je da je u početku rad bio nešto teži, ali, kako kaže, vremenom će se praksom naučiti, kao i svaki drugi posao.

Vlasnik firme "Sevenpull" istakao je da je, nakon četiri pogona koliko imaju u Hrvatskoj, ovaj u Bijeljini - prvi koji su otvorili u BiH.

Planiraju  do kraja godine zaposliti još 50 radnika.

Tagovi:
Povezani članci

1

2