PRIZNANJA
Svjetsko priznanje: Trebinje među 100 najboljih priča o održivosti destinacija u 2021. godini
manager.ba/akta.ba BiH 06 listopada, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

U 100 najboljih destinacija ove godine izabrani i Ljubljana, Bratislava, Tivat i Bodrum iz Turske.

 

Grad Trebinje izabran je među 100 najboljih priča o održivosti s uspješnom i inspirativnom pričom o "Hercegovačkoj kući" tijekom sedmog izdanja konferencije "Globalni dani zelenih destinacija", koja se ove godine održava online. 

Zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković rekao je novinarima da su kao održive turističke destinacije, osim "Hercegovačke kuće", kandidirali projekt parka prirode "Orjen".

"Kako smo predstavili, kroz `Hercegovačku kuću` osiguravamo uvezivanje lokalnih proizvođača, proširenje turističke ponude i samim tim povećanje atraktivnosti grada Trebinja kao turističke destinacije. Ovo je veliki uspjeh jer je prvi put u sedam godina od kad se organizira ovo natjecanje jedna od destinacija iz BiH ušla u najboljih sto", istakao je Bošković.

On je dodao da su u 100 najboljih destinacija ove godine izabrani i Ljubljana, Bratislava, Tivat i Bodrum iz Turske.

"Kruna cijelog događaja je Međunarodni sajam turizma u Berlinu, koji bi se trebao održati krajem listopada/oktobra, na kome će od ovih najboljih 100 destinacija biti proglašena tri pobjednika u šest kategorija", rekao je Bošković.

On je istakao da su benefiti od ovog natjecanja to što će Trebinje u narednih godinu dana na stranici 100 najboljih destinacija dobiti besplatnu promociju kada je riječ o turističkoj ponudi Trebinja i "Hercegovačkoj kući" kao primjeru dobre prakse.

Bošković je dodao da je sjedište organizacije koja organizira natjecanje u Nizozemskoj, a natjecanje su podržale najuglednije turističke organizacije u svijetu.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić izjavio je novinarima da je nakon četiri godine od formiranja "Hercegovačke kuće" ovaj projekt u svijetu prepoznat kao značajan i održiv.

"Ovo je još jedan od dokaza da nije slučajno Trebinje prvo turističko mjesto u Republici Srpskoj i da grad ima perspektivu", rekao je Ćurić.

On je zahvalio timu koji je radio na popunjavanju dokumenata za aplikaciju i svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.

"Više od 120 ljudi direktno snabdijeva `Hercegovačku kuću`, što je veoma važno, a ovo je još veći poticaj za sve koji sudjeluju u ovom projektu. Trebinje je zaista prepoznatljiva destinacija u svijetu", istakao je Ćurić.

Natjecanje "100 najboljih priča o održivosti" prikuplja priče o održivom turizmu i uspješnoj praksi destinacija širom svijeta koje su prepoznate kao inspirativni primjeri drugima, od turističkih radnika do putnika.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce