TURIZAM
Svjetski dan turizma: Promoviran "Online financijski direktorij" namijenjen turističkom sektoru
manager.ba/akta.ba BiH 27 rujna, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Danas kada obilježavamo Svjetski dan turizma službeno promoviramo Online financijski direktorij namijenjen turističkom sektoru u našoj zemlji, sveobuhvatni dokument s informacijama o dostupnim izvorima financiranja za turistički sektor u Bosni i Hercegovini koji je od danas dostupan online, kazali su iz Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine.

 

Pokrenite ili razvijte svoj biznis, pretražite direktorij: https://www.turizambih.ba/Online-Finansijski-Direktorij.pdf

"Na jednom mjestu možete pronaći osnovne smjernice kako se prijaviti za posebne linije subvencioniranja, zajmove i slično, te kako pripremiti potrebnu dokumentaciju i objašnjenje terminologije iz svijeta financija.  Direktorij će biti održavan i redovno dopunjavan, te pozivamo partnere iz sektora turizam da ga koriste i ponude svoja mišljenja u cilju daljnjeg razvoja direktorija. Online financijski direktorij je pokrenuo USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam)", navodi se u saopćenju.

Činjenica je da je turizam jedna od najpogođenijih ekonomskih grana u svijetu pa tako i u Bosni i Hercegovini pojavom pandemije uzrokovane COVID-19. Turistički subjekti već drugu godinu zaredom trpe nemjerljivu ekonomsku štetu čime su sudionici najveće krize u povijesti turizma. Ako znamo da se na sektor turizma naslanja i sektor ugostiteljstva i usluga i sektor trgovine možemo zaključiti da se taj cijeli ekonomski lanac trpi ogromne financijske štete.

Poznato nam je da je turistička industrija u Bosni i Hercegovini doživjela značajan rast posljednjih godina u vidu broja turističkih dolazaka i noćenja. U 2019. godini broj turističkih dolazaka je bio veći za 25,6% nego u 2017. Pandemija COVID-19 je zaustavila taj pozitivni trend gdje smo bili svjedoci uvođenja mnogih ograničenja u putovanjima i uopće u kretanju ljudi. U tekućoj godini došlo je do ublažavanja mjera i prestanka ograničenja kretanja te se primjećuju znakovi sporog oporavka. U periodu siječanj – srpanj 2021. turisti su ostvarili 460 653 posjete, što je više za 76,9% i 1 093 239 noćenja, što je više za 70,4% u odnosu na isti period 2020. godine. Broj noćenja domaćih turista viši je za 76,4%, dok je broj noćenja stranih turista viši za 64,2% u odnosu na isti period 2020. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 52,3% dok je 47,7% učešće stranih turista. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (20,8%), Ujedinjenih Arapskih Emirata (16,5%), Hrvatske (10,2%), Saudijske Arabije (7,1%), Njemačke (4,3%), Crne Gore (3,4%), Kuvajta (3,3%), Slovenije (3,2%) i Turske (3,0%), što je ukupno 71,8%. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 28,2 % noćenja.

Što se tiče dužine boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu je: Finska s prosječnim zadržavanjem od 6,5 noći, Iran sa 5,9 noći, Latvija sa 4,4 noći i Južna Koreja sa 4,3 noći. Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja ostvaren je u okviru djelatnosti Hoteli i sličan smještaj s učešćem od 92,6%

Članovi  Grupacije za turizam i ugostiteljstvo pri Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine suočavajući se sa svim izazovima i poteškoćama u turizmu zatražili su od nadležnih institucija niz mjera i inicijativa kako bi se donekle olakšalo poslovanje turističkim djelatnicima.  Pored svih novonastalih problema uzrokovanih pandemijom COVID-19, veliki problem turizmu BiH predstavlja i vizni režim. Potrebno je pojednostaviti i olakšati dobivanje vize za državljane  zemalja koji su pokazali interes za Bosnom i Hercegovinom. Također su mišljenja da se za organizirano pružanje turističkih usluga nerezidentima (stranim turistima) treba priznavati kao izvoz tj. da se eventualnim uvođenjem nižih stopa oporezivanja prizna ovaj oblik izvoza usluga.  Imajući u vidu da su ti isti turistički djelatnici najviše izloženi zarazi  i da predstavljaju rizik za ubrzano širenje pandemije na ostale stanovnike smatrali su da ih treba uvrstiti u prioritetnu skupinu pri cijepljenju. Podaci UNWTO -a kažu da su, između siječnja i svibnja, međunarodni turistički dolasci bili 85% ispod razine 2019. Unatoč malom porastu u svibnju, pojava varijanti COVID-19 i nastavak uvođenja ograničenja opterećuju oporavak međunarodnih putovanja. Nužno je bilo zaustaviti uvođenje novih ograničenja i pojednostaviti postojeća pravila. Pandemija COVID -19  je pokazala da je turistički sektor osjetljiva kategorija i da će se i u narednom periodu sve veća pažnja trebati posvećivati zdravstvenim standardima i prevenciji.
 

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1

2

Tagovi: