VELIMIR EREŠ
Svjetske sorte sljubljujemo u poznatu kupažu X Line
Manager.ba/Hip.ba BiH 06 srpnja, 2018

U Tuzli na sajmu vina VinoSalis razgovarali smo sa Velimirom Erešom iz Podruma Vilinke na temu njihovih uspjeha na tek održanom Decanter World Wine Awards u Londonu.

Petnaestak kilometara sjeverozapadno od Mostara prema Čitluku u mjestu Sretnice pored Kruševa 2008. godine zasađeni su prvi trsovi vinove loze sada već znamenitog Podruma Vilinka. Dvije godine nakon sadnje vinograda koji pokriva 17 tisuća metara četvornih kamenitog rastresitog zemljišta nastao je podrum koji je u kratkom vremenu postao sinonim za proizvodnju vrhunskog hercegovačkog vina.

U Tuzli na sajmu vina VinoSalis razgovarali smo sa Velimirom Erešom iz Podruma Vilinke na temu njihovih uspjeha na tek održanom Decanter World Wine Awards u Londonu.

Vratili ste se sa brončanim odličjem sa natjecanja?

Da, dobili smo broncu za Žilavku 2017., a još bolja vijest je da smo se vratili sa srebrom za vino X Line Red Cuvee od blatine i cabernet sauvignona iz 2015.

Koliko hektara obrađujete i koliko iznosi godišnja proizvodnja?

Naša vinarija je mala, osnovana je 2008. godine u vlasništvu obitelji Ereš. Obrađujemo 4,5 hektara vinograda, ponajviše sortu žilavku, blatinu i nešto cabernet sauvignona, trnjak, chardonnay. Blatina i žilavka su autohnone sorte i naša su bazna vina, a svjetske sorte ćemo kupažirati u poznatu kupažu X Line. Maksimum proizvodnje nam je 50 tisuća litara, a trenutno smo na proizvodnji od oko 30 tisuća litara.

Gdje prodajete svoja vina, bazirate se samo na BiH?

Plasman je najvećim dijelom u Hercegovini, ostalo ide u Sarajevo i Banja Luku.

Kako ste zadovoljni ovim festivalom vina u Tuzli?

Ovdje smo došli jer se planiramo širiti, tražimo nova tržišta. Došli smo se upoznati sa Tuzlom, novim kupcima. Prezentirali smo svoja vina, a narednih godina ćemo biti prisutni sa svojim vinima sigurno i u Tuzli. Zahvalio bih se organizatoru, uložen je velik trud. Drago nam je biti na bilo kojem festivalu vina, pa tako i na ovom. Vidimo se ovdje i dogodine.

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce