KOMPANIJE
Svijet bi uskoro mogao dobiti još jednu kompaniju bilijunaša
Manager.ba/zimo.dnevnik.hr Svijet 14 siječnja, 2020
Izvor fotografije:
zimo.dnevnik.hr

Dosad su samo tri kompanije u povijesti prešle tu granicu.

 

Usprkos problemima koji ih u posljednje vrijeme sve češće okružuju, rast Googlea, odnosno njegove krovne kompanije Alphabet je nezadrživ.

Regulatorna tijela u Europskoj uniji i SAD-u konstantno provode istrage zbog monopolističkog ponašanja kompanije te su u posljednje dvije godine samo u EU-u platili kazne veće od 8 milijardi eura.

Također, sve se češće govori o krizi povjerenja i kulture u kompaniji koja se više ne nalazi na popisu top 10 najpoželjnijih poslodavaca u SAD-u, kao i o razočaranim zaposlenicima koji napuštaju kompaniju.

No ako gledamo stanje na burzi, situacija za Alphabet nikada nije bila bolja.

Prilikom jučerašnjeg zatvaranja burze cijena dionice iznosila je nešto više od 1440 dolara, dok je tržišna vrijednost kompanije dosegla 993 milijarde dolara. Dakle, Alphabetu nedostaje još sedam milijuna dolara do prelaska magične granice od bilijun dolara.

Dosad su samo tri kompanije u povijesti prešle tu granicu, a Alphabet će možda već danas postati četvrta kompanija.

Prvi je tu granicu probio Apple tijekom ljeta 2018. godine, a nakon razdoblja uspona i padova, Cookova kompanija danas je teška gotovo 1,4 bilijuna dolara.

Microsoft, na čelu s izvršnim direktorom Satyom Nadellom, u velikom je naletu posljednjih godina te njegova tržišna vrijednost danas iznosi 1,25 bilijuna dolara.

Još jedna velika tehnološka kompanija probila je granicu od bilijun dolara – Bezosov Amazon, no trenutačno je njezina tržišna vrijednost ispod te granice i iznosi nešto manje od 940 milijuna dolara.

Ako se pozitivni trendovi na tržištu nastave, uskoro bismo mogli imati ne samo tri već i četiri bilijunaša, a s obzirom na to da su Apple i Microsoft u velikoj uzlaznoj putanji, možda nismo toliko daleko od prve kompanije čija bi tržišna vrijednost mogla premašiti i nevjerojatna dva bilijuna dolara.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim
Savjeti