IT SEKTOR
Svečano otvoren AP LAB - Talent and Innovation Center
Manager.ba BiH 09 veljače, 2018

- Formalno obrazovanje odlična je baza za svakog pojedinca, međutim da bi ispunili i realizirali puni lični potencijal, neophodno je kontinuirano ulagati trud u nadogradnju vještina i sposobnosti. S namjerom da mladima pruži podršku u obrazovanju, ali i omogući usavršavanje postojećeg znanja, te sticanje praktičnog iskustva, kompanija Authority Partners 2014. godine, pokrenula je AP Lab - Talent and Innovation Center.

Nakon četiri godine uspješnog rada, kroz koji je prošlo 212 praktikanta, ovaj centar za talente i inovacije redizajniran je i premješten na novu lokaciju za nove generacije zaljubljenika u IT. Na svečanom otvorenju, Vice President of Operations kompanije Authority Partners, Amina Karić, predstavila je dosadašnje rezultate AP Lab prakse, te najavila nove sadržaje.

“Kompaniju Authority Partners smo osnovali zato što volimo da programiramo, stoga kroz AP Lab pružamo priliku budućim IT profesionalcima da steknu iskustvo, znanja i vještine potrebne za rad u kompaniji kakva je naša. Smatramo da AP Lab pomaže razvoju IT industrije u BiH, podiže standarde i priprema praktikante za budući uspjeh u karijeri,“ dodala je. 

Ono što većinu mladih interesuje jeste kako zapravo izgleda radno okruženje koje ih očekuje nakon završetka školovanja. Upravo AP Lab im nudi odgovor na pitanja - kako izgleda raditi sa savremenim tehnologijama, te šta je sve potrebno za isporuku finalnog proizvoda klijentu.

Da je svaki vid praktičnog rada neophodan u nadogradnji akademskog znanja, složio se i dekan Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Samim Konjicija, koji je ovom prilikom izjavio: "AP Lab – edukacijski centar za talente i inovacije, koji ima za cilj obrazovanja mladih za potrebe IT industrije, pokazao je da je Authority Partners velika kompanija koja mnogo ulaže u zajednicu. Ugodno okruženje AP Lab-a je stvoreno za sve one koji žele da usavršavaju svoje vještine i pohađaju ovaj trening program. Čestitam kompaniji Authority Partners."  

U sklopu AP Lab - Talent and Innovation Center, do sada je održano 19 trening sesija. Trenutno su aktivna dva programa edukacija, Cloud Masters i Agile PM Masters program. Stečeno iskustvo polaznicima je pomoglo da hrabro krenu u IT svijet, a njih 43 je dobilo priliku da postanu i dio Authority Partners tima. 

"Taj prvi dodir sa radnim iskustvom vrlo je važan s obzirom na to da vas može odvući u različite smjerove vaše karijere. Nakon završene prakse u AP Labu jedva sam čekao da počnem raditi i sebe sam vidio kao nekog ko se bavi softverskim inženjerstvom. Ta tri mjeseca rada u meni su otklonila strah od novih i nepoznatih stvari, tehnologija i izazova", kazao je Luka Pejović, koji trenutno radi kao softverski inženjer u Authority Partners-u. 

AP Lab je primjer da izvrsnost ne proizilazi samo iz softverskih rješenja koje Authority Partners isporučuje svojim klijentima, već i iz odnosa prema lokalnoj zajednici koji ova kompanija u Bosni i Hercegovini gradi već trinaest godina. 
 

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo