OBNOVLJIVI IZVORI
Suzlon Wind Energy BH dobio saglasnost za izgradnju vjetroelektrane u Hadžićima
Manager.ba/ba.ekapija.com BiH 18 svibnja, 2018

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici u četvrtak, 17. maja, kompaniji Suzlon Wind Energy BH iz Sarajeva dala saglasnost za izgradnju vjetroelektrane Ivan Sedlo u Hadžićima. 

Ministar privrede KS Muharem Šabić je napomenuo da je riječ o vjetroenergetskom objektu instalirane snage 25,2 MW, te da je ovo prvi projekt za obnovljivu energiju u KS.

- Od ovog projekta značajne benefite će imati lokalna zajednica i Kanton Sarajevo, jer od koncesione naknade 60% prikupljenih sredstava ide u budžet lokalne zajednice, a 40% u budžet KS - naglasio je ministar Šabić.

Prvi sljedeći korak je potpisivanje ugovora sa kompanijom Suzlon, a nakon toga je investitor dužan pribaviti sve vrste dozvola, poput okolišne, energetske i druge.

Suzlon Wind Energy Balkan je podružnica kompanije iz Indije koja posluje u 15 zemalja svijeta, na šest kontinenata, a zapošljava 8.000 ljudi.

Samir Džaferbegović, direktor Suzlon Wind Energy za Balkan, kazao je ranije medijima da je investicija vrijedna 60 mil KM, te da finansiranje projekta u BiH nije upitno.

Konačnu odluku o gradnji ove vjetroelektrane donijeti će Skupština Kantona Sarajevo.

Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Kako napraviti poslovni plan: Metoda 10 pitanja
VIDEO
Kako pronaći ideje za biznis?
VIDEO
Maja Miljević: 8 koraka do uspješnog početka biznisa