JAVNI POZIV
Subvencije za uvezivanje radnog staža: FMERI rapisalo javni poziv za privatnike i poduzetnike
manager.ba/akta.ba BiH 11 kolovoza, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Raspoloživa sredstva su grant sredstva i dodjeljuju se za izmirenje dugovanja privrednog društva za neuplaćene doprinose samo po osnovu obaveza za PIO/MIO, zaposlenicima koji su stekli uvjete za odlazak u penziju do dana podnošenja zahtjeva za dodjelu istih i koji su do dana podnošenja zahtjeva za dodjelu sredstava, podnijeli zahtjev za penzioniranje nadležnoj Kantonalnoj administrativno/službi Federalnog zavoda PIO/MIO.

 

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije raspisalo je Javni poziv za kandidiranje Programa utroška sredstava utvrđenih Budžetom FBiH - Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima , a za uvezivanje radnog staža, a u ove svrhe izdvojeno je 3 milijuna KM.

Predmet poziva je prikupljanje zahtjeva za odabir korisnika sredstava, a pravo učešća po Javnom pozivu imaju sva privatna privredna društva, odnosno privatna privredna društva kojima je primarna djelatnost proizvodnja u sljedećim granama industrije:

  1. Metalna, elektro i automobilska industrija,
  2. Industrija građevinskog materijala,
  3. Drvna, papirna i grafička industrija,
  4. Proizvodnja tekstila, kože i obuće,
  5. Kemijska industrija i industrija gume i plastike.

Dodjela sredstava ima za cilj penzioniranje zaposlenika, kroz financiranje neizmirenih obaveza privrednog društva za nedostajući staž (uvezivanje radnog staža), za zaposlenike koji ostvaruju to pravo. Raspoloživa sredstva su grant sredstva i dodjeljuju se za izmirenje dugovanja privrednog društva za neuplaćene doprinose samo po osnovu obaveza za PIO/MIO, zaposlenicima koji su stekli uvjete za odlazak u penziju do dana podnošenja zahtjeva za dodjelu istih i koji su do dana podnošenja zahtjeva za dodjelu sredstava, podnijeli zahtjev za penzioniranje nadležnoj Kantonalnoj administrativno/službi Federalnog zavoda PIO/MIO.

Pravo učešća po ovom Javnom pozivu imaju i privredna društva u poteškoćama ili u stečaju, izuzev privrednih društava koja su likvidirana. Broj zaposlenih kao kriterij se ne odnosi na privredna društva u stečaju.

Program traje do utroška sredstava, a najkasnije do kraja fiskalne godine, a poziv je otvoren 30 dana. 

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1

2

Tagovi: