PROJEKTI
Struka se okuplja zbog tunela Prenj: Kako najbolje povezati Mostar i Sarajevo
Manager.ba/bljesak.info BiH 24 listopada, 2019
Izvor fotografije:
bljesak.info

Radi se o najzahtjevnijem objektu na autocesti Koridora Vc čija će izgradnja, kako je procjenjeno, trajati šest godina, a planirano je da počne krajem 2020. godine.

 

Eminentni europski i domaći stručnjaci iz oblasti projektiranja i gradnje tunela okupit će se u petak u Sarajevu na znanstveno-stručnom skupu posvećenom izazovima građenja tunela Prenj na Koridoru Vc.

Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Fakultet za promet i komunikacije Univerziteta u Sarajevu zajednički su organizirali ovaj skup čiji je implementator Udruženje inženjera geotehničara u Bosni i Hercegovini.

Radi se o najzahtjevnijem objektu na autocesti Koridora Vc čija će izgradnja, kako je procjenjeno, trajati šest godina, a planirano je da počne krajem 2020. godine.

Tunel Prenj u dužini deset kilometara nalazi se na dionici autoputa na Koridoru Vc Konjic - Mostar Sjever, a procijenjena vrijednost izgradnje tunela je 250 milijuna eura.

Investitor je Vlada Federacije BiH, a implementator projekta JP Autoceste FBiH. Izvori financiranja su Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska investicijska banka (EIB).

Inače, ideja o promjeni trase na dionici Konjic - Mostar na Koridoru Vc nastala je početkom 2014. godine u firmi Divel d.o.o. Sarajevo.

U sklopu projekta valorizacije idejnog rješenja postojeće trase autoceste od Konjica do Mostara urađene su detaljne analize već usvojene trase pri čemu su stručnjaci iz Divela zaključili da se radi o veoma skupoj, teško izvodivoj trasi, pa su analizirali i alternativne pravce.

Nakon toga su uputili prijedlog upravi Autocesta FBiH za izmjenu trase na Koridoru Vc na dionici Konjic - Jablanica - Mostar i da se izradi dokumentacija na nivou idejnog projekta kroz planinu Prenj sa tunelom dužine 10 km.

Promjenom trase je značajno smanjen obim radova, cijene koštanja izvođenja radova i eksploatacioni troškovi za više od 300 milijuna eura, te skraćena dužina autoceste za oko 18 km.

Vlada FBiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH i Dom naroda Parlamenta FBiH su usvojili predložene izmjene na osnovu dostavljene studijsko-planske dokumetacije u 2015. godini.

Do sada se razmatrao model financiranja i razgovori sa potencijalnim kreditorima te je prije dva mjeseca dobijena načelna suglasnost za financiranje izgradnje tunela Prenj.

Znanstveno-stručni skup u petak bit će prilika da europski stručnjaci iznesu svoja dosadašnja saznanja i iskustva stečena aktivnim sudjelovanjem u projektovanju i građenju nekih od najdužih tunela u Europi (Austrija, Švicarska, Italija), te da domaći sudionici koji su na direktan ili indirektan način uključeni u projekt izgradnje tunela Prenj, upoznaju se o potencijalnim problemima i izazovima pri realizaciji projekta ovih razmjera.

Svoje sudjelovanje kao predavači na skupu su potvrdili: Peter Schubert, Alun Thomas, Johannes Kleberger, Gosta Ericson i David Rajšter.

Znanstveno-stručni skup su podržali Vlada FBiH, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, EBRD, EIB, JP Autoceste i JP Ceste Federacije BiH.

Nakon održavanja skupa, koji će obuhvatiti predavanje i panel diskusije, bit će izrađen dokument sa preporukama za dalje aktivnosti i korake u realizacija projekta izgradnje tunela Prenj.

Cilj tog dokumenta je dobiti odgovor kako što prije početi sa izgradnjom tunela, kako što prije završiti i pustiti u promet najznačajniji i najskuplji objekt na Koridoru Vc uz optimalne troškove izgradnje, tako da bi 2025/2026. godine za sat vremena stigli od Sarajeva do Mostara – navode organizatori skupa. 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce