PO ISTOM RECEPTU 
Stotinu i četrdeset godina pivorvarske tradicije u Tuzli
Manager BiH 21 rujna, 2023

 

Priča Pivare Tuzla počinje još 1884. godine. Sagrađena u njegovom srcu, pivovara je svjedočila kako se grad oko nje razvija i raste. Svjedočila je industrijalizaciji i modernizaciji ne samo Tuzle, već i cijele BiH. Od samih početaka pa sve do današnjeg doba visoke automatizacije proizvodnje - recept za Tuzlanski pilsner je ostao potpuno isti.

 

Tuzla, 1884. godina. Prva parna pivara počinje sa radom. Posebno izgrađenim vodovodom, voda se doprema sa planine Konjuh. Iste godine, tehnikom kuhanja prema češkoj recepturi, nastaje jedno od najvoljenijih i najprodavanijih piva u BiH, čuveni Tuzlanski pilsner.

Danas, tradiciju njegove pripreme čuvaju kuhar piva Sead Muratović i rukovoditeljica proizvodnje Azra Faslić.

Azra objašnjava kako je, za razliku od velike većine drugih pivovara, Pivara Tuzla zadržala potpuno prirodni proces proizvodnje: "Tuzlanski pilsner je nešto što postoji 140 godina. Recept se nije mijenjao, samo se modernizirala tehnologija sa kojom radimo."

"Još kao dijete, dok sam dane provodila dole, znala sam da ću raditi nešto iz proizvodnog sektora." Ubrzo nakon završenog fakulteta, zaposlila se kao jedina žena tehnolog u Pivari.

Prisjetila se svojih iskustava iz tog vremena.

 

"Kada sam tek počela raditi, govorilo se kako tehnologija piva nije za žene. Meni je to smetalo, jer mislim kako se poslovi ne dijele na muške i ženske, nego na one kojima ste dorasli i one kojima niste."

Kaže kako je svojim trudom i radom uspjela razbiti stigmu. Jedan od prvih koji ju je prihvatio bio je Suad Muratović. Postao je njen mentor, a kasnije i prijatelj.

"Azra ovo voli. Voli ovu firmu", kaže nam na početku razgovora Suad.

Suad radi u varionici piva već 35 godina. Tvrdi da je sav njegov život vezan za Pivaru. "Rođen sam u bolnici udaljenoj 100 metara, a živim 500 metara od ove zgrade. I kao dijete sam se tu igrao, sa brda smo posmatrali radnike u dvorištu."

U svom radnom vijeku svjedočio je mnogim promjenama u Pivari. Sjeća se vremena kad se većina proizvodnje vršila ručno, kao i težih vremena kada plate radnike nisu bile sigurne. Ipak, nikad nije razmišljao da napusti posao. Nasuprot, baš onda kada je bilo najteže, odlučio je da ostane i pomogne svojoj Pivari.


Vidne promjene

Kaže kako je danas sve drugačije. Nova tehnologija je olakšala i unaprijedila njegov rad. Sa njim se slaže i Azra.

"Ja sam u Pivari od rujna 2017. godine, a 1. siječnja 2018. smo postali dio Bingo grupe. Od tada, situacija se enormno mijenjala iz godine u godinu. Zaista su urađene nevjerojatne stvari. Unaprijeđeni su uvjeti proizvodnje i sigurnost proizvoda, kao i naši radni uvjeti. Mi radnici sada zaista osjećamo sigurnost."

U pivovaru je u tom razdoblju uloženo preko 10 milijuna KM. Između ostaloga, završava se kompletna automatizacija procesa proizvodnje, te se rad potpuno novih tankova sada odvija uz pomoć softvera koji osigurava veću stabilnost proizvoda.


Prirodni recept za uspjeh

Suad kaže da mu je teško opisati šta za njega znači Tuzlanski pilsner: "Ostao sam ovdje sve ove godine zato što ovo volim. Volim ovaj grad i volim ovo pivo", objašnjava on.

Danas, jednako kao i prvog dana, osjeća veliki ponos što radi na njegovoj proizvodnji.

Azra Faslić misli kako je prirodni recept za uspjeh briga o ljudskom potencijalu: "Svaka kompanija su njeni uposlenici. Koliko god ja imala dobru mašinu i koliko god sistem bio automatizovan, meni je to sve bezvrijedno bez ljudi. Taj ljudski potencijal je osnovni resurs svake kompanije. Jedino kompanije koje vode računa o tome, a na našu sreću, Bingo jeste jedna od takvih korporacija, mogu uspjeti na tržištu", zaključuje.


Klix / Manager.ba

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!