SVIJET AUTOMOBILA
STIGLA ZVJERKA: Službeno predstavljen prvi električni Porsche Taycan
Manager.ba/zimo.dnevnik.hr Svijet 05 rujna, 2019
Izvor fotografije:
zimo.dnevnik.hr

Napokon! Četiri godine od prikazivanja konceptnog modela Mission E, Porsche je službeno predstavio i javnosti prikazao svoj prvi električni automobil – Taycan. Prema riječima izvršnog direktora kompanije za Sjevernu Ameriku Klausa Zellmera, Taycan je najambiciozniji i najnapredniji Porsche koji je kompanija napravila dosad.

Iz Porschea nisu htjeli eksperimentirati s dizajnom te je na prvi pogled jasno kako je riječ o "pravom" Porscheu koji će korisnike osvojiti izgledom i performansama, no naravno ne i cijenom, koja je za modele koji su jučer predstavljeni iznosi 150 tisuća dolara za Taycan Turbo te 185 tisuća za Turbo S.

Ta dva modela brzo bi se trebala pojaviti u prodaji, a ako su vam oni preskupi, dobra je vijest da kompanija za budućnost planira i jeftiniji model koji bi trebali predstaviti sljedeće godine.

 

Porsche Taycan (Foto: Porsche)

 

Porsche Taycan (Foto: Porsche)

 

Što se performansi tiče, Taycan je također punokrvni Porsche – snažan i brz te mu do 100 km/h treba samo 2,8 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 260 km/h.

Snaga dvaju električna motora iznosi 616 KS, no u "launch control" modu ona iznosi 670 KS, odnosno 750 KS za model Turbo S.

U njemačkoj kompaniji veliku pažnju posvetili su i bateriji – 93,4 kWh baterija trebala bi prema WLTP standardu izdržati do 450 kilometara vožnje prije zaustavljanja na punionici, a na brzim punionicama baterija se od 5 do 80 posto može napuniti za samo 23 minute.

Punokrvni sportaš

U unutrašnjosti vozila dominiraju ekrani te se broj zaslona osjetljivih na dodir, za one koji će uzeti punu opremu, penje na čak pet, pri čemu je jedan ekran dostupan suvozaču, a jedan osobama smještenima na stražnjim sjedalima.

 

Porsche Taycan (Foto: Porsche)

 

Zellmer je posebno naglasio sportsku dušu njihova prvog potpuno električnog automobila – u svakom aspektu, od ubrzavanja, usporavanja, ulaska i izlaska u zavoj, osjećaj je uvijek kao da ste u sportskom automobilu. Upravo je u tome razlika između Taycana i ostalih električnih vozila, smatra Zellmer.

Taycan označava početak potpuno novog razdoblja za Porsche, a čini se da su i ljubitelji toga brenda uzbuđeni zbog prvog Porschea na struju te je, kako kažu u kompaniji, oko 20 tisuća ljudi pokazalo interes za kupovinom Taycana, od čega oko 50 posto njih do sada nije posjedovalo vozila te njemačke kompanije.

Tagovi:
Povezani članci

1