INVESTICIJE
Srbijanski predsjednik Volkswagenu nudi 260 milijuna eura subvencija za otvaranje pogona
Manager.ba/novac.jutarnji.hr Regija 24 listopada, 2019
Izvor fotografije:
novac.jutarnji.hr

Osim što je tema bio pogon VW-a vrijedan 1,5 milijardi eura, u nazočnosti Altmayera, srbijanski je predsjednik potpisao dva važna sporazuma o investicijama vrijedna 300 milijuna eura, a oba su autoindustriji.

 

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier jučer se sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Razgovarali su, između ostalog, i o vrućoj temi Volkswagenovog pogona na jugoistoku Europe te se zajedno obratili javnosti, prenosi RTV.rs.

- Rekao sam to već i prije, što god da vi ponudite mi ćemo ponuditi puno više", rekao je Vučić osvrćući se na pokušaje ostalih zemlja da investiciju njemačkog koncerna vrijednu 1,5 milijardi dolara dovedu među svoje granice. Naveo je i da njemačkom proizvođaču automobila nude primamljivu državnu pomoć, najveću koju zakonski mogu ponoditi, od 258,5 milijuna eura.

Posjet njemačkog ministra Srbiji dolazi tek dan nakon zagrebačkog susreta s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, na kojemu se razgovaralo o istoj temi.

Iako se Vučić nije referirao na vijest da se i Hrvatska priključila pregovorima, kazao je da "oni svi zajedno (zemlje konkurenti) ne mogu ponuditi uvjete kakve može ponuditi Srbija", a zamolio je i Altmaiera da to prenese tamo gdje bi trebalo.

- Srbija se nije odmah reklamirala kada je Volkswagen objavio da odlaže svoje ulaganje u Tursku i ne bi bilo pošteno da smo odmah "uskočili", kao što su to činile druge zemlje, istaknuo je.

- To, međutim, ne znači da nismo spremni, već da morate pokazati poštovanje. Ljudi iz Volkswagena nisu mala djeca, pa da ih vodite tamo ili ovamo", rekao je Vučić nejasno, a onda ustvrdio da je ipak na VW da odluči.

- Borit ćemo se, ali ćemo sportski prihvatiti rezultat kakav god da bude, rekao je Vučić, zaključujući da je "Srbija pomalo hendikepirana u ovoj borbi jer nije članica EU."

Osim što je tema bio pogon VW-a vrijedan 1,5 milijardi eura, u nazočnosti Altmayera, srbijanski je predsjednik potpisao dva važna sporazuma o investicijama vrijedna 300 milijuna eura, a oba su autoindustriji.

Jedan se tiče ugovora s njemačkom kompanijom Brose koja će za 180 milijuna eura otvoriti tvornicu elektromotora u Pančevu, gdje će zapošljavati više od 1.000 ljudi. Vučić je napomenuo da će prosječna plaća u toj tvornici biti `1700 eura.

Drugi se tiče njemačke kompanije MTU koja bi trebala otvoriti pogon za popravak i održavanje zrakoplovnih motora u Novoj Pazovi. Vrijednost te investicije je 110 milijuna eura.

Tagovi:
Povezani članci

1

2