SURADNJA
Službeno pokretanje Poslovnog udruženja Norveška - BiH
manager.ba/akta.ba BiH 02 prosinca, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Pokretanje Poslovnog udruženja Norveška - Bosna i Hercegovina (NBBA) službeno je otvoreno jučer na ceremoniji u Sarajevu.

 

Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen istakao je da su bilateralni odnosi dviju zemalja na visokom nivou, ali da je privredna suradnje ograničena - što je bio glavni razlog za osnivanje udruženja.

Dodao je da će NBBA omogućiti potencijalnim investitorima i poduzetnicima da se razvijaju na oba tržišta, te da razmatraju poslovne teme s donosiocima odluka.

"Za norveške investitore posebno interesantne u BiH mogu biti oblasti obnovljivih izvora energije, IT-a, turizma, te drvne i metalske industrije", izjavio je Reinertsen.

Premijer FBiH Fadil Novalić naveo je da će NBBA doprinijeti jačem povezivanju i suradnji privreda dviju zemalja, te da će u rukama nekog kao što je ambasador Reinertsen to polučiti velike rezultate.

Pojasnio je da je članstvo u udruženju otvoreno za sve organizacije i pojedince, a omogućit će investitorima i poduzetnicima bolju suradnju za brži razvoj.

"Podrška Norveške koju smo imali proteklih decenija ovim će biti dodatno pojačana", rekao je Novalić.

Ministar privrede i poduzetništva RS Vjekoslav Petričević kazao je da je u ožujku/martu pokrenuta kampanja "Srpska - Republika mogućnosti" i zahvalio je ambasadoru Reinertsenu na mogućnosti da podrži tu kampanju kako bi predstavili resurse i potencijale kojim raspolažu.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević izjavio je da Bosna i Hercegovina sa svojim ukupnim resursima treba da se predstavlja Norveškoj, pogotovo kad je u pitanju ekonomija.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo